Queerboeken

door Daphne


Speciaal voor GSA’s (en docenten Nederlands) 50 queerboekjes om met medeleerlingen te delen tijdens Valentijnsdag

Speciaal voor GSA’s heeft de Leescoalitie een boekje gemaakt waarin 5 BN’ers vertellen over hun favoriete queerboekfragment. De Leescoalitie wil dat heel Nederland leest, want wie leest, kijkt met andermans ogen en verplaatst zich in iemand met bijvoorbeeld een andere herkomst, genderidentiteit of seksuele oriëntatie. Hierdoor leer je verschillen kennen, maar ook overeenkomsten! Of misschien herken je juist veel van jezelf in een personage, waardoor je jezelf beter begrijpt en je minder alleen voelt…

Bestel je 50 gratis queerboekjes hier

De queerboekjes zijn bedoeld om op Valentijnsdag uit te delen. Op die dag wordt de website Queerboeken.nl officieel gelanceerd!

Doel van die nieuwe website is om gender en seksueel diverse helden uit de literatuur een hoofdrol te geven, zodat jij je verplichte boekenlijsten op school een GSA tintje kan geven. Of om natuurlijk in de bieb direct dié boeken te kiezen voor je lange leesweekenden.

Tip: bedenk een goeie actie om de queerboekjes uit te delen op Valentijnsdag! Andere actie die je kunt doen op Valentijnsdag vind je hier

Bestel je 50 gratis queerboekjes hier
Özcan Akyol, Tim den Besten, Valentijn De Hingh, Sherida Spitse en Rik van de Westelaken nemen je mee naar hun favoriete queermomenten in de literatuur. Arthur Japin schreef het voorwoord:

“Dit boekje is dan ook niet alleen voor lhbti-jongeren, maar nadrukkelijk voor iederéén bedoeld. Want wie je ook bent, wat je ook voelt en wie je ook liefhebt, het is fijn om te lezen over mensen als jijzelf, maar het is misschien nog wel belangrijker om te lezen over het leven van anderen, over dingen die je zelf niet meemaakt of die jij persoonlijk anders voelt.”

Bestel je 50 gratis queerboekjes hier
“Toen Tycho ’s ochends wakker werd, zag hij een oor. Hij keek ernaar en zei tegen zichzelf: ik wist niet dat een oor zo mooi was. Hij stak zijn tong een stukje uit en likte aan de haartjes op de rand. Het oor verschoof, een schokje, nog een schok – en Olivier werd wakker.”

Uit: De dagen van de bluegrassliefde, door Edward van de Vendel

Verder lezen? Bestel je 50 gratis queerboekjes hier
“Durham kwam dichter bij hem. Maurice strekte een hand uit en voelde het hoofd er zich tegen vlijen. Hij vergat wat hij wilde gaan zeggen. De geluiden en geuren fluisterden: ‘Jij bent vrij, wij zijn de jeugd.’ Hij streelde heel zacht het haar en liet zijn vingers er door glijden alsof hij de hersenen wilde liefkozen.”.”

Uit: Maurice, door E.M Forster, vertaald door Theo Kars

Verder lezen? Bestel je 50 gratis queerboekjes hier
“Denk erom,’ zei ik, misschien tien minuten nadat ik haar had gesproken, ‘ik ben niet iemand die veel spreekt.’ ‘Ik ook niet,’ zei zij.

Uit: Twee vrouwen, door Harry Mulisch

Verder lezen? Bestel je 50 gratis queerboekjes hier
 
Vraag: heb jij een favoriet queerboek? Deel het met het GSA Netwerk!

Stuur een mailtje naar gsa@coc.nl of stuur een berichtje naar Facebook.com/gsanl of @gsanetwerk op Instagram. Whatsappen kan ook: 06 83 24 50 72

 

Geplaatst in Nieuws | 9 Reacties »

9 Reacties op “Queerboeken”

 1. Herman boers schreef:

  Dag. Kan ik een pdf van het queerboekje ontvangen? Alvast bedankt

 2. Martijn schreef:

  Nou, dan wil ik ook graag een pdf van het queerboekje ontvangen! Dank alvast.

 3. […] Speciaal voor GSA’s (en docenten Nederlands) heeft de Leescoalitie een boekje gemaakt waarin 5 BN’ers vertellen over hun favoriete queerboekfragment. De Leescoalitie wil dat heel Nederland leest, want wie leest, kijkt met andermans ogen. En verplaatst zich in iemand met bijvoorbeeld een andere herkomst, genderidentiteit of seksuele oriëntatie. Lees meer. […]

 4. Theo Calis schreef:

  Graag ontvang ik ook een pdf van het Queer-boek.

  Met vriendelijke groet
  Theo Calis
  Docent Nederlands

 5. Juliette schreef:

  Hoi! Zou ik ook alstublieft het pdf document kunnen krijgen? Ik woon helaas niet meer in nederland dus opsturen gaat niet.

  Met Vriendelijke Groeten,
  Juliette

Reageer