International Day of Silence

De eerstvolgende International Day of Silence is op vrijdag 20 april 2018. De International Day of Silence is de dag dat GSA’s oproepen tot een dag stilte om aandacht te vragen voor de gevolgen van pesten. De challenge is om van middernacht tot 12 uur ‘s middags je mond te houden.

PS De plaatjes hieronder komen van de campagne uit 2017, toen viel de International Day of Silence op de 21ste!

Elke derde vrijdag van april houden duizenden leerlingen over de hele wereld een halve dag lang hun mond om stil te staan bij de gevolgen van pesten.

Uit onderzoek blijkt dat 1 op de 10 leerlingen wordt gepest. Dat zijn drie leerlingen per klas! Dit pesten gebeurt op elke school, ook bij jouw op school. Sluit je als GSA dus aan bij de International Day of Silence. Doe mee en zorg dat er op jouw school meer aandacht komt voor de gevolgen van pesten!

Je mond houden. Niet de hele dag, maar van 00.00 tot 12.00 uur.

Stil zijn is niet het enige dat je op deze dag doet. Er is nog veel meer te doen! Ga bijvoorbeeld de klassen rond met flyers, stickers of de praatkaartjes uit het actiepakket. Schrijf in grote letters op het schoolbord ‘IEDEREEN MAG ZICHZELF ZIJN’. Praat met de schoolleiding over pesten en hun anti-pestbeleid en geef ze advies.

Met de International Day of Silence maak je pesten bespreekbaar. Pesten is nooit acceptabel!

Organiseer ’s middags een bijeenkomst over pesten. Maak afspraken met leerlingen, docenten en de schoolleiding over pesten. Bespreek hoe je kunt opkomen voor iemand die gepest wordt en beloof elkaar in te grijpen als je ziet of hoort dat iemand wordt gepest.

Zorg dat iedereen op de hoogte is van de International Day of Silence. Hang posters op of stuur een mail rond. Roep ook leerlingen op om mee te doen. Hoe meer leerlingen die dag stil zijn, hoe groter het effect!

Vergeet ook niet om de docenten van wie je les hebt, te vragen of je tijdens hun les je mond mag houden. En praat met de schoolleiding! Neem contact met ze op en vraag wat zij allemaal doen om het pesten tegen te gaan en op welke manier jij daarbij zou kunnen helpen. Leg ook je plannen voor de International Day of Silence voor en vraag of ze je willen steunen.

Een maand vóór International Day of Silence vind je in de shop gratis actiemateriaal. Onder andere stickers en praatkaartjes die je kunt uitdelen aan de leerlingen. Al het actiemateriaal wordt helemaal gratis naar je opgestuurd!

International Day of Silence werd bedacht door Maria Pulzetti in 1996. Ze was toen student op de Universiteit van Virginia in de Verenigde Staten. Sindsdien is de Day of Silence internationaal gegroeid. Het GSA Netwerk Nederland doet sinds 2014 mee.

Wil je weten hoe de Day of Silence er in de Verenigde Staten uitziet? Kijk dan hier

Wat moet je doen als je ziet dat iemand gepest wordt? Wat is een pestprotocol? En hoe kun je iemand die gepest wordt helpen? Hier vind je antwoord op deze vragen en meer informatie over pesten en de gevolgen daarvan.

International Day of Silence 2016

Het GSA Netwerk wordt mogelijk gemaakt door COC Nederland