Day of Silence

Doe mee aan de Stiltechallenge!

Vrijdag 20 april 

Hou je mond tussen 00:00 uur en 12:00 uur

 

Alle gratis actiepakketten zijn inmiddels uitverkocht. Heb je geen pakket maar wil je toch meedoen? Goed nieuws: dat kan!

TIP: maak zelf praatkaartjes. Praatkaartjes zijn kaartjes waarop staat waarom je meedoet aan de stiltechallenge. De tekst op de kaartjes luidt:

‘Jongeren die gepest of buitengesloten worden om wie ze zijn, hoor je vaak niet omdat ze bang zijn voor meer pesterijen. Door vandaag mijn mond te houden sta ik stil bij de gevolgen van pesten.’

 

De Day Of Silence is de landelijke GSA bewustwordingsdag tegen pesten. Door op vrijdag 20 april 12 uur lang je mond te houden voel je hoe het is om gepest te worden en er niets tegen te kunnen doen.

Mensen die gepest worden, hoor je vaak niet uit onzekerheid of angst nog méér gepest te worden. Door aan de stiltechallenge mee te doen geef je aan dat het onacceptabel is als er ook op jouw school nog gepest wordt.

Hieronder vind je het stappenplan zodat het organiseren van de Day of Silence een makkie wordt.

Na het stappenplan vind je de top 5 vragen die de afgelopen jaren gesteld zijn.

1

Bestel het actiepakket

In het actiepakket (UITVERKOCHT!) vind je alles om je Day of Silence een succes te maken

 • Tape
 • Stickers
 • Praatkaartjes
 • Flyer met tips & tricks

TIP: stem eerst even af met de rest van je GSA, vóórdat je besteld. Elke schoollocatie kan één actiepakket krijgen.

Eén actiepakket is in principe genoeg voor iedereen die op jouw school mee wil doen aan de stiltechallenge

 

2

Maak een intekenlijst

Het actiepakket (UITVERKOCHT!) krijg je pas in de week vóór 20 april, dus wacht niet op het pakket, maar laat mensen nu al beloven mee te doen aan de stiltechallenge

 • Vraag alle leuke mensen op jouw school om mee te doen aan de Day of Silence en laat ze een belofte ondertekenen.

De belofte ondertekenen kan heel simpel zijn. Je neemt een stuk papier en schrijft daarop:

‘Ik doe mee aan de stiltechallenge van de Day of Silence en beloof op 20 april tussen 00:00 uur en 12:00 uur mijn mond te houden. Op die manier vraag ik aandacht voor de gevolgen van pesten.’

Laat iedereen die mee wil doen deze intekenlijst ondertekenen (met hun bloed als inkt, grapje)

Hang voor maximaal effect de intekenlijst op een zichtbare plek in je school

Verder:

 • Zet al je social media in om iedereen te laten weten dat je meedoet aan de stiltechallenge van de GSA
 • Hang alvast posters of briefjes op in de school dat het vrijdag 20 april stil is. Sssst!
3

Waarschuw de volwassenen

Om vreemde reacties en misschien straf te voorkomen, is het handig om je familie en docenten die je gaat zien op vrijdag 20 april al van te voren te laten weten dat je 12 uur lang je mond gaat houden.

Het is best gek als die altijd spraakzame tiener ineens niet meer tegen je wil praten. Het is dus handig als je je ouders en je docenten van tevoren waarschuwt dat je mee gaat doen aan de stiltechallenge.

Leg uit dat het een actie van de GSA is om aandacht te vragen voor de gevolgen van pesten. Mensen die gepest worden hoor je vaak niet omdat ze niet meer durven iets te zeggen, bang om nóg meer gepest te worden.

Door mee te doen aan de stiltechallenge ga je voelen hoe het is om geen stem meer te hebben, zodat je beter kunt begrijpen hoe het is om gepest te worden.

4

Op de dag zelf: deel tape, stickers en praatkaartjes uit

Zorg ervoor dat iedereen die beloofd heeft om mee te doen aan de stiltechallenge uiterlijk donderdag 19 april een praatkaartje heeft die ze kunnen laten zien als mensen het gek vinden dat ze hun mond houden.

Op het praatkaartje staat:

‘Jongeren die gepest of buitengesloten worden om wie ze zijn, hoor je vaak niet omdat ze bang zijn voor meer pesterijen. Door vandaag mijn mond te houden sta ik stil bij de gevolgen van pesten.’

Wees op vrijdag 20 april extra vroeg op school en deel stukken tape uit aan de mensen die meedoen aan de stiltechallenge. Je herkent de mensen aan dat ze niet praten.

BELANGRIJK: geluid maken, praten en/of gebruik maken van gebarentaal mag niet, maar je mag wel texten of schrijven.

5

Om 12 uur: herrie en confetti

Zorg ervoor dat je je om 12 uur verzamelt met iedereen die mee heeft gedaan aan de stiltechallenge.

In de kantine bijvoorbeeld, in de grote hal, of op het schoolplein.

Tel de seconden af tot 12 uur met je vingers en sta klaar met confetti.

Om 12 uur mag iedereen weer geluid maken, dus maak zoveel mogelijk herrie met je stem.

TIP: je kunt van te voren een zin bedenken die je iedereen laat roepen. Bijvoorbeeld: ‘Pesten moet stoppen!’

Nazorg: laat iedereen vertellen hoe het was om 12 uur je mond te houden. Voelde het raar of juist super chill? Kreeg je rare reacties? Laat iedereen aan het woord!

Spreek af met elkaar na de lessen om verder te praten over pesten en wat je als leerlingen kunt doen op je school om pesten te voorkomen. Maak desnoods een afspraak met je schoolleiding om te horen wat zij doen tegen pesten en wat jij kunt doen om ervoor te zorgen dat je school pestvrij wordt of blijft.

En dan: geniet van je vakantie!

Top 5 vragen over Day of Silence

 • Inderdaad, als je ziet dat iemand gepest wordt, moet je er iets van zeggen, maar de pester aanpakken alleen is niet voldoende. Door de stiltechallenge kun je ervaren hoe machteloos het kan voelen als je gepest wordt. Opkomen voor mensen die gepest worden betekent ook dat je in de schoenen kunt staan van deze mensen.

 • De stiltechallenge is geen wedstrijd, maar een bewustwordingsactie. Dus als je om wat voor reden ook verplicht bent om bijvoorbeeld een kwartier te praten tussen 00:00 uur en 12:00 uur op vrijdag 20 april, dan is dat prima. Dan heb je nog 11 uur en 45 minuten over om stil te zijn.

 • Dat is natuurlijk helemaal aan jou. Maar je zou verschillende dingen kunnen doen. Afspreken met iedereen die mee heeft gedaan aan de stiltechallenge bijvoorbeeld en plannen bedenken over hoe je pesten aan moet pakken binnen je school. Of je zou je met een klein clubje een afspraak kunnen maken met de schoolleiding om eens persoonlijk van hen horen wat ze precies doen tegen pesten. Maar je kunt ook een filmmiddag organiseren, met bijvoorbeeld de oscarwinnenende film Moonlight waar de hoofdpersoon niet alleen gepest wordt, maar ook moeite heeft om zijn homoseksualiteit te accepteren.

 • Natuurlijk kan dat. Op het materiaal staat geen datum. Organiseer het gewoon.

 • Interessant, dus je schoolleiding of docenten verbieden je om stil te zijn? Meestal is het andersom en verbieden ze je te praten. De oplossing is simpel: hou je mond dicht en kijk wat er gebeurd. Wat gaan ze doen? Jou van school sturen omdat je niets zegt?

De Day of Silence is in 1996 bedacht door Maria Pulzetti op de University of Virginia. In de VS wordt de Day of Silence door GLSEN georganiseerd op vrijdag 27 april.

In Nederland wordt de Day of Silence door het GSA Netwerk georganiseerd.

Het GSA Netwerk wordt mogelijk gemaakt door COC Nederland