actievoeren

Om als GSA zichtbaar te zijn op je school, zul je moeten actievoeren. Dat betekent niet onmiddellijk met spandoeken en schreeuwend op de stoep van je school staan. Een Paarse Vrijdag organiseren of een GSA-sticker op je laptop plakken kunnen al heel effectief zijn. Tip: hou het positief en maak het zo groot of zo klein als je zelf wil.

Welke acties je gaat uitvoeren bepaal je zelf. Brainstorm met andere GSA-leden en bedenk een goede actie voor jullie GSA. Alles is mogelijk! Van posters plakken en voorlichting geven tot aan een flashmob en het dragen van paars. Voor inspiratie kun je kijken in de lijst met acties.

Het bedenken van een actie is het begin. Je moet de actie ook voorbereiden. Een belangrijke stap, dus zorg bij elke actie voor een goede voorbereiding. Stel een actieplan op en brainstorm over de volgende vragen:

  • Welke doelen willen jullie bereiken?
  • Welke actie is daarvoor nodig?
  • Hoe willen jullie dat gaan aanpakken?
  • Wat en wie hebben jullie nodig om de actie uit te voeren?
  • Wanneer zullen de acties plaatsvinden?

Iedereen moet zijn eigen taak hebben en weten wat hij of zij moet doen. Na de taakverdeling komt de rest van de voorbereiding. Begin daarmee ruim op tijd. Soms duurt het wat langer voor je materiaal in huis hebt of kom je andere problemen tegen.

Het is afhankelijk van de school én van de actie of je toestemming nodig hebt. Op sommige scholen mag je bijvoorbeeld posters ophangen en op andere scholen moet je dat aan de conciërge of de schoolleiding vragen. Weet je niet zeker of je toestemming moet vragen of aan wie? Vraag een docent om advies.

Heb je alles goed voorbereid? Dan komt nu het spannendste: het uitvoeren van de actie! Zorg tijdens de actie voor zichtbaarheid via flyers of posters. Maak deze bijvoorbeeld zelf of ga naar de gratis shop om flyers en posters te bestellen. De GSA en de actie moeten het gesprek van de dag worden. Zijn er mensen die het niet met je eens zijn of krijg je vervelende reacties? Ga de discussie aan en vertel waarom het belangrijk is dat iedereen zichzelf moet kunnen zijn.

Vergeet na afloop van de actie niet om trots op jezelf te zijn. Met elke actie heb je de school weer een stukje veiliger gemaakt en daarmee veel mensen geholpen!

Het GSA Netwerk wordt mogelijk gemaakt door COC Nederland