wc-actie

Steeds meer scholen hebben het: wc’s waar iedereen welkom is.

Genderneutrale toiletten zijn superhandig, je hoeft namelijk niet eerst te kijken of je een jongens of meisjes wc binnenstapt. En heel raar is het niet, in de trein of thuis heb je ook geen afzonderlijke toiletten voor man of vrouw.

Bestel de genderdiverse toiletmodule hier en zorg ervoor dat ook op jouw school toiletten voor iedereen zijn.

In de module vind je 10 stickers die van ‘man’ naar ‘vrouw’ veranderen als je erlangs loopt en een brief waarmee je het gesprek kunt beginnen met de schoolleiding over hun specifieke beleid rondom transgender leerlingen.

Als je weet dat veel transjongeren ’s ochtends niet drinken zodat ze op school maar niet naar de wc hoeven, snap je waarom het belangrijk is dat elke school genderdiverse toiletten zou moeten hebben.

 

Stel: je bent een meisje geboren in het lichaam van een jongen, of andersom. Dat is al best verwarrend als het je overkomt, laat staan voor familie, vrienden en mensen op school.

Veel transgender personen weten het al heel vroeg van zichzelf dat ze in het verkeerde lichaam zijn geboren, maar niet iedereen durft er al heel jong ook voor uit te komen.

Vaak wordt het pas vervelend als transjongeren in de puberteit komen. Er gaat dan van alles veranderen in je lichaam, je krijgt bijvoorbeeld de baard in de keel, of je krijgt borsten. Echt supervervelend als je dat niet wilt.

Gelukkig kun je medicijnen krijgen waarmee de puberteit gestopt en/of uitgesteld kan worden en kun je begeleiding krijgen van Transvisie Zorg en van het VU genderteam in Amsterdam. Maar dat lost niet onmiddellijk alle problemen op waar je als transjongere mee te maken kan krijgen, bijvoorbeeld op school.

Bij de burgerlijke stand kun je pas je geslacht aanpassen op je zestiende, dus als je al voor je zestiende gaat leven in je gewenste geslacht kan dat best ingewikkeld zijn.

 

Daarom is het belangrijk dat je school voorbereid moet zijn op transjongeren.

Als GSA kun je ervoor zorgen dat er, zelfs als er geen open transjongeren op je school zijn, in ieder geval over nagedacht wordt.

Een aantal zaken waar een school op moet letten:

  • Dat iedereen op school transjongeren met hun gewenste naam en gender aanspreken
  • Dat er een kleedruimte is voor het geval een transjongere zich niet bij de meisjes en niet bij de jongens wil omkleden
  • Dat er genoeg toiletten zijn waar het niet uitmaakt of je jongen, meisje, agender, non-binair of genderfluïde bent

In de genderdiverse toiletmodule vind je een brief waarmee je puntsgewijs afspraken kunt maken met de schoolleiding.

Tip: heb je transjongeren op school, vraag hen of de school zijn uiterste best doet om het hem/haar/hen naar de zin te maken. Iedereen moet zich per slot van rekening goed en veilig kunnen voelen op school.

Ken je geen transjongeren, dan loont het zich de moeite om de televisieserie ‘Hij is een zij’ te kijken.

In dit programma worden meerdere transjongeren een jaar lang gevolgd tijdens hun transitie.

Verdere informatie over transgender personen vind je op Transgender Netwerk Nederland en op Transvisie Zorg

Transvisie Zorg heeft ook groepen voor  transjongeren, en kunnen transjongeren begeleiden om op een veilige manier op school een nieuw leven te beginnen.

Het GSA Netwerk wordt mogelijk gemaakt door COC Nederland