COC Nederland

Het COC bestaat al sinds 1946. Toen kwamen zo’n 200 lezers van het homotijdschrift Levensrecht bij elkaar in hotel Krasnapolski in Amsterdam en merkten dat ze behoefte hadden om elkaar vaker te ontmoeten. De eerste drie jaar hield men de naam Shakespeareclub aan, maar vanaf 1949 noemde men de jonge organisatie Cultuur- en Ontspannings Centrum.

Het COC breidde zich snel uit naar andere steden. Dit ging niet zonder slag of stoot want de autoriteiten keken in die jaren nog met veel argwaan naar een club van homoseksuelen en lesbiennes. Vanaf de roerige jaren zestig werd het steeds normaler om uit te komen voor je seksuele oriëntatie waardoor het ook steeds vanzelfsprekender werd dat homoseksuelen en lesbiennes dezelfde rechten hebben als alle Nederlanders.

De afgelopen decennia is het COC niet meer weg te denken in Nederland als de belangenbehartiger van lesbische, homoseksuele, biseksuele, transgender en intersekse personen (LHBTI) in Nederland. Maar ook internationaal ondersteunt het COC de LHBTI-beweging. Op veel plekken in de wereld is het slecht gesteld met de acceptatie van LHBTI personen; niet overal wordt het principe ‘LHBTI-rechten zijn mensenrechten’ toegepast. Homoseksualiteit is in bijna tachtig landen strafbaar.

COC Nederland is dé belangenvereniging voor lesbische, homoseksuele, biseksuele, transgender en intersekse personen in Nederland.

Het COC is een federatie die bestaat uit 20 lokale lidverenigingen, het federatiekantoor staat in Amsterdam.

Het loont zich de moeite om eens contact met je lokale COC op te nemen om te horen welke zaken er in jouw regio op de agenda staan en waar jouw lokale COC zich sterk voor maakt. Vaak is er ook ruimte voor nieuwe vrijwilligers en bestuursleden!

Nationaal richt COC Nederland zich vooral op groepen die net even een extra steun in de rug nodig hebben, zoals jongeren, ouderen, beperkten, asielzoekers en mensen met een diverse religieuze en/of culturele achtergrond. Naast het GSA Netwerk zijn programma’s als Jong en Out, Roze50+, Zonder Stempel, Respect2Love en het Maatjesproject zeer succesvol.

Wil je het COC steunen door lid te worden, of wil je gewoon meer weten over wat het COC allemaal doet. Ga dan naar de website van COC Nederland

Voor een lijst met de websites van lokale COC’s scroll je een eindje naar beneden op de website van COC Nederland

 

Het GSA Netwerk wordt mogelijk gemaakt door COC Nederland