Paarse Vrijdag

Elk jaar op de tweede vrijdag van december is het Paarse Vrijdag. Paarse Vrijdag is een GSA-actiedag waarop de hele school hun steun voor gender en seksuele diversiteit kan laten zien door paars te dragen.

De volgende Paarse Vrijdag is op 13 december 2019 !!!

Op deze pagina zie je de campagne uit 2018

900 scholen deden mee!!!

 

Klik hier voor de snelle samenvatting op Paarse Vrijdag 2018

Klik hier voor Paarse Vrijdag 2018 in 200 foto’s

Klik hier voor de Paarse Vrijdag Campagne 2017

Klik hier voor de snelle samenvatting op Paarse Vrijdag 2017

De Paarse Vrijdag Actiepakketten 2018 zijn uitverkocht…

De Paarse Vrijdag Actiepakketten 2019 komen ruim een maand voor 13 december 2019 beschikbaar.

In het Paarse Vrijdag Actiepakket 2018 vond je posters waarmee je reclame kon maken voor Paarse Vrijdag en 450 paarse bandjes die je op Paarse Vrijdag uit kon delen. In totaal zijn er een half miljoen paarse bandjes uitgedeeld op Paarse Vrijdag op scholen in Nederland…

Heb je geen pakket? Niet getreurd, hier zijn de posters in het Nederlands op A3 formaat en hier de posters in English. EXTRA TIP: download de Paarse Vrijdag Gifs hier en laat ze op de digitale schermen van je school zien!

ORGANISEER PAARSE VRIJDAG OP JE SCHOOL

TIP 1

Kom snel bij elkaar als GSA om te bespreken wat je wilt gaan doen op Paarse Vrijdag, en hoe het te organiseren. Ga je de school versieren? Zorg je voor een dj in de grote pauze? Zijn er optredens? Is er een meest originele Paarse outfit verkiezing? Organiseer je een rollerskate baan? Hoe zorg je ervoor dat werkelijk iedereen iets paars gaat dragen op school?

TIP 2

Voor veel zaken heb je de toestemming van de schoolleiding nodig, zorg ervoor dat je die toestemming hebt. De meeste scholen hebben budget speciaal voor dit soort dagen. Schroom niet om daar naar te vragen, zodat je massa’s paarse ballonnen, slingers en kauwgomballen kunt aanschaffen.

TIP 3

Zorg ervoor dat zoveel mogelijk mensen meedenken en meehelpen om van Paarse Vrijdag een succes te maken. Begin nu al met plannen maken en voorbereiden zodat je niet op het laatste moment ineens alles moet doen.

TIP 4

Als iedereen ruim van te voren weet dat het op vrijdag 14 december Paarse Vrijdag is, heeft iedereen tijd om ook daadwerkelijk in het paars te komen. Zorg voor een beloning als iemand zijn best heeft gedaan, en kondig dit aan! Geef ook tips over waar je paarse kleding kunt kopen.

TIP 5

Reclame maken voor Paarse Vrijdag kan op verschillende manieren. Sommige GSA’s mogen gebruik maken van de intercom, of op de digitale borden Paarse Vrijdag aankondigen. Een andere simpele manier is door een week van tevoren de klassen langs te gaan, iedereen een mailtje te sturen of flyers in lockers te stoppen. Hier vind je de Paarse Vrijdag Gifs om op de digitale schermen van je school te zetten.

TIP 6

Mentoren en andere docenten vinden het vaak geen probleem om hun lessen aan te passen, als ze maar vroeg genoeg weten wanneer het Paarse Vrijdag is. Op scholen met een dagopening is het niet vreemd om op Paarse Vrijdag juist aandacht te vragen voor gender en seksuele diversiteit.

Jij bepaalt hoe jouw school Paarse Vrijdag viert

Wordt het in de pauze één groot feest met dj’s in de kantine? Ga je als GSA de klassen rond met een spannende quiz of met een idiote powerpoint? Hangt je school vol paarse ballonnen en vlaggen? Bak je paarse pannenkoeken en deel je paarse limonade uit? Sta je klaar met paarse schmink en paarse haarspray om mensen die zijn vergeten iets paars aan te trekken toch nog iets paars te kunnen geven? Gaan je docenten in hun lessen aandacht aan Paarse Vrijdag geven? Spreekt de schoolleiding zijn steun uit voor de GSA?

Waarom Paarse Vrijdag?

GSA’s organiseren Paarse Vrijdag om een aantal redenen: 1. Zichtbaarheid van de GSA zelf 2. Steun van de schoolleiding voor de GSA 3. Steun van je medeleerlingen voor de doelen van de GSA 4. Steun voor iedereen die onzeker is om wie of wat ze zijn 5. Extra leden werven voor de GSA Als GSA kun je verschillende doelen hebben die je wilt bereiken op je school, maar de belangrijkste is dat je acceptatie verlangt voor alle soorten gender en seksuele oriëntaties. Door Paarse Vrijdag te organiseren en er een groot feest van te maken maak je niet alleen je GSA zichtbaar, maar zorg je er ook voor dat iedereen het leuk, goed en nuttig vindt dat er een GSA op je school bestaat!

Organiseer ook iets opzienbarends

Hou bijvoorbeeld een modeshow of deel prijzen uit voor de beste outfit. Hou een kennisquiz in de grote pauze, of organiseer een flashmob. Begin een paarse nagellak studio, maak een paarse muur in je school waar iedereen zijn/haar/hen bericht kwijt kan, schiet 10 confettikanonnen leeg in de kantine, laat een paarse rookbom afgaan in de gang. Huur een helicopter om paarse bloemen over het schoolplein te strooien, bedek alle ramen met doorzichtig paars folie. Kom in drag. Deel paarse brillen uit, organiseer een Paarse Vrijdag rollerskate competitie, vul de kerstboom met paarse slingers en ballen. Hang paars toiletpapier in de toiletten, leg paars tapijt in de gang, deel paarse snoep uit. Hou een paarse zoektocht, bedek de ramen met paarse post-its, laat heel hard purple rain over de intercom schallen. Verf je haar paars, verf je kleren paars, verf je lippen paars en laat overal paarse kusafdrukken achter. Wees origineel en heb plezier! Hier staan verder nog een aantal acties waar je inspiratie uit kunt putten voor Paarse Vrijdag.

Waarom Paars?

Paarse Vrijdag is in 2010 als Spirit Day begonnen in de Verenigde Staten toen leerlingen paars gingen dragen om hun steun te betuigen aan medeleerlingen die lesbisch, homo, bi+ of trans waren. De kleur paars is gekozen omdat in de regenboogvlag de kleur paars voor ‘spirit’ staat. Spirit kun je vertalen als geestdrift of enthousiasme. Mensen die zich onzeker voelen om wie of wat ze zijn, voelen zich extra gesteund door iedereen die paars draagt op Paarse Vrijdag. Door op Paarse Vrijdag paars te dragen laat je zien dat je echt heel erg oké bent met alle genders en seksuele oriëntaties.

PAARSE VRIJDAG MASSA FOTO WEDSTRIJD

Hoeveel mensen krijgt jullie GSA in het paars op de foto? Ook in 2018 was er weer een taart voor de GSA die de foto wist te maken met de meeste mensen in het paars. TIP: Bekijk samen met een fotograaf van te voren wat een goeie plek zou zijn bij jullie op school, kondig het aan en plan een goed tijdstip zodat je op de dag zelf binnen een paar minuten iedereen op de kiek kan krijgen. De foto moet op Paarse Vrijdag vóór 13:00 uur binnen zijn op gsa@coc.nl

De winnaar van de taart 2018 is De Rooi Pannen uit Breda

EXTRA – EXTRA – EXTRA

Ook dit jaar is er weer de onafhankelijke Paarse Vrijdag Krant. De krant wordt gemaakt door een stel enthousiaste vrijwilligers die er elk jaar weer veel werk insteken. Een aanrader!

Dit jaar in de Paarse Vrijdag Krant: LHBT in het leger, seksueel gedrag bij dieren en een interview met Ellie Lust!

Omdat de Paarse Vrijdag Krant door een onafhankelijke redactie gemaakt wordt, betaal je de druk- en vervoerskosten van de krant: 18 cent per stuk. Ook biedt de Paarse Vrijdag Krant een docentenhandleiding aan bij de krant, zodat de krant in de les gebruikt kan worden.

Je bestelde de Paarse Vrijdag Krant 2018 hier…

Paarse Vrijdag wordt mogelijk gemaakt door COC Nederland, het ministerie van OCW en HEMA