Paarse Vrijdag

De volgende Paarse Vrijdag is op 8 december 2017!  Zorg ervoor dat iedereen bij jou op school paars draagt. Door paars te dragen laat je zien dat je oké bent met alle genders en seksuele oriëntaties.

Je bepaalt als GSA helemaal zelf hoe jouw school Paarse Vrijdag viert.

Wordt het in de pauze één groot feest met deejay’s in de kantine? Ga je als GSA de klassen rond met een spannende quiz of met een idiote powerpoint? Hangt je school vol paarse ballonnen en vlaggen? Bak je paarse pannenkoeken en deel je paarse limonade uit? Sta je klaar met paarse schmink en paarse haarspray om mensen die zijn vergeten iets paars aan te trekken toch nog iets paars te kunnen geven? Gaan je docenten in hun lessen aandacht aan Paarse Vrijdag geven? Spreekt de schoolleiding zijn steun uit voor de GSA?

In 2016 stond Paarse Vrijdag in het teken van identiteiten. Naast je genderidentiteit en je seksuele oriëntatie heb je een mix van identiteiten die een net zo grote (of misschien nóg grotere) rol spelen in je leven, zoals nationaliteit, cultuur, geloof, sport, muzieksmaak, schoolcarrière, plek waar je woont, plek in je gezin of vriendengroep, hobbies, stijl, interesses en talenten.

Vul de belangrijkste maar in:

Voor de Paarse Vrijdag geldt: zorg voor een goede voorbereiding! Begin op tijd. Zie het als een campagne met als doel: zoveel mogelijk mensen iets paars aan te laten trekken op 8 december en deze mensen na te laten denken over gender en seksuele diversiteit. Hint: iedereen heeft een genderidentiteit of seksuele oriëntatie.

Gebruik mond tot mondreclame, posters, de schoolmail, de intercom en de bureaubladachtergrond van de schoolcomputers. Maak voor elke actie een goede taakverdeling en vertel je schoolleiding dat je hun steun verwacht.

De Paarse Vrijdagpakketten zijn weer gratis verkrijgbaar vanaf begin november. Hou de nieuwsbrief en de Facebookpagina van het GSA Netwerk goed in de gaten, want op=op!

Vergeet ook niet om tijdens (en in de aanloop naar) de Paarse Vrijdag foto’s en/of video’s te maken en op je GSA-pagina te zetten.

Heb je grootse plannen? Laat dit het GSA-team weten zodat zij weten waar zij de pers en de fotografen naar toe moeten sturen.

Of nog beter: benader de lokale pers en laat hen Paarse Vrijdag meemaken op jouw school.

Zorg er niet alleen voor dat iedereen paars draagt op 8 december, maar organiseer ook iets opzienbarends.

Hou bijvoorbeeld een modeshow of een Mister en Miss Paars-verkiezing, deel prijzen uit voor de beste outfit. Hou een kennisquiz in de grote pauze, of organiseer een flashmob. Begin een paarse nagellak studio, maak een paarse muur in je school waar iedereen zijn/haar/hen bericht kwijt kan, schiet 10 confettikanonnen leeg in de kantine, laat een paarse rookbom afgaan in de gang. Huur een helicopter om paarse bloemen over het schoolplein te strooien, bedek alle ramen met doorzichtig paars folie. Kom in drag.

Hier staan verder nog een aantal acties waar je inspiratie uit kunt putten voor Paarse Vrijdag.

Een echt goeie actie op Paarse Vrijdag is voorlichting geven. Dit kun jezelf doen als GSA, je kunt het de docenten laten doen, of je huurt daar mensen voor in. Kijk hier voor meer ideeën.

Elk jaar is het weer de vraag welke school de meeste mensen in het paars op de foto kan krijgen. Het zogenaamde Paarse Vrijdag massaportret.

Ken je iemand die goed foto’s kan maken? Zorg voor een handig tijdstip en een logische plek op jouw school zodat zoveel mogelijk mensen mee kunnen doen. Stuur de foto nog voor het eind van de dag op naar gsa@coc.nl of laat het massaportret achter op de Facebookpagina van het GSA Netwerk.

Vergeet natuurlijk niet je contactgegevens en de naam van je school te vermelden! De school met de meeste mensen in het paars staat een verrassing te wachten.

Wat je ook gaat doen op Paarse Vrijdag: maak er een feest van. Want wat of wie je ook bent, iedereen moet zichzelf kunnen zijn op school.

Liefde is een feest voor iedereen.

 

Het GSA Netwerk wordt mogelijk gemaakt door COC Nederland