Paarse Vrijdag

10 December 2021: PAARSE VRIJDAG!

Paarse Vrijdag is dé grote actie-dag van de GSA (Gender & Sexuality Alliance). Door elk jaar op de 2e vrijdag in december de school paars te kleuren, zet de GSA zich in voor seksuele- en gender-diversiteit als norm.

Naast een belangrijke zichtbaarheid-actie, is Paarse Vrijdag ook bij uitstek een goed moment om in de les aandacht te besteden aan seksuele- en gender-diversiteit, bijvoorbeeld bij biologie, bij Nederlands of zelfs bij wiskunde!

Bestel jouw pakket op: PAARSEVRIJDAG.NL

ORGANISEER PAARSE VRIJDAG OP JE SCHOOL

TIP 1

Kom bij elkaar als GSA om te bespreken wat je wilt gaan doen op Paarse Vrijdag, en hoe het te organiseren. Ga je de school versieren? Zorg je voor een dj in de grote pauze? Zijn er optredens? Is er een meest originele Paarse outfit verkiezing? Ga je de klassen langs met de GSA-presentatie? Of laat je iedereen langskomen in het GSA-café? Organiseer je een rollerskate baan? Hoe zorg je ervoor dat werkelijk iedereen iets paars gaat dragen op school?

TIP 2

Voor veel zaken heb je de toestemming van de schoolleiding nodig, zorg ervoor dat je die toestemming hebt. De meeste scholen hebben budget speciaal voor dit soort dagen. Schroom niet om daar naar te vragen, zodat je massa’s paarse ballonnen, slingers en kauwgomballen kunt aanschaffen.

TIP 3

Zorg ervoor dat zoveel mogelijk mensen meedenken en meehelpen om van Paarse Vrijdag een succes te maken. Begin dus vroeg met plannen maken en voorbereiden zodat je niet op het laatste moment ineens alles moet doen.

TIP 4

Als iedereen ruim van te voren weet wanneer het Paarse Vrijdag is, heeft iedereen tijd om ook daadwerkelijk in het paars te komen. Zorg voor een beloning als iemand zijn best heeft gedaan, en kondig dit aan! Geef ook tips over waar je paarse kleding kunt kopen.

TIP 5

Reclame maken voor Paarse Vrijdag kan op verschillende manieren. Sommige GSA’s mogen gebruik maken van de intercom, of op de digitale borden Paarse Vrijdag aankondigen. Een andere simpele manier is door een week van tevoren de klassen langs te gaan, iedereen een mailtje te sturen of flyers in lockers te stoppen.

TIP 6

Mentoren en andere docenten vinden het vaak geen probleem om hun lessen aan te passen, als ze maar vroeg genoeg weten wanneer het Paarse Vrijdag is. Op scholen met een dagopening is het niet vreemd om op Paarse Vrijdag juist aandacht te vragen voor sekse, gender en seksuele diversiteit.

Jij bepaalt hoe jouw school Paarse Vrijdag viert

Wordt het in de pauze één groot feest met dj’s in de kantine? Ga je als GSA de klassen rond met een spannende quiz of met de GSA-presentatie? Hangt je school vol paarse ballonnen en vlaggen? Bak je paarse pannenkoeken, paarse cupcakes en deel je paarse limonade of paarse smoothies uit? Sta je klaar met paarse schmink en paarse haarspray om mensen die zijn vergeten iets paars aan te trekken toch nog iets paars te kunnen geven? Gaan je docenten in hun lessen aandacht aan Paarse Vrijdag geven? Spreekt de schoolleiding zijn steun uit voor de GSA? Zit je met de GSA/school thuis vanwege corona? Check dan het online activiteitenboekje ‘Queerantaine Games‘ vol met tips hoe je online met je GSA er toch een feestje van kan maken (ook na Paarse Vrijdag nog super leuk en actueel!).

Waarom Paarse Vrijdag?

GSA’s organiseren Paarse Vrijdag om een aantal redenen:

  1. Zichtbaarheid van de GSA zelf
  2. Steun van de schoolleiding voor de GSA
  3. Steun van je medeleerlingen voor de doelen van de GSA
  4. Steun voor iedereen die onzeker is om wie of wat ze zijn
  5. Extra leden werven voor de GSA

Als GSA kun je verschillende doelen hebben die je wilt bereiken op je school, maar de belangrijkste is dat je acceptatie verlangt voor allerlei soorten sekse, gender en seksuele oriëntaties. Door Paarse Vrijdag te organiseren en er een groot feest van te maken maak je niet alleen je GSA zichtbaar, maar zorg je er ook voor dat iedereen het leuk, goed en nuttig vindt dat er een GSA op je school bestaat!

Organiseer ook iets opzienbarends

Hou bijvoorbeeld een modeshow of deel prijzen uit voor de beste outfit. Hou een kennisquiz in de grote pauze, of organiseer een flashmob. Begin een paarse nagellak studio, maak een paarse muur in je school waar iedereen zijn/haar/hen bericht kwijt kan, schiet 10 confettikanonnen leeg in de kantine, laat een paarse rookbom afgaan in de gang. Huur een helicopter om paarse bloemen over het schoolplein te strooien, bedek alle ramen met doorzichtig paars folie. Kom in drag.

Deel paarse brillen uit, organiseer een Paarse Vrijdag rollerskate competitie, vul de kerstboom met paarse slingers en ballen. Hang paars toiletpapier in de toiletten, leg paars tapijt in de gang, deel paarse snoep uit. Hou een paarse zoektocht, bedek de ramen met paarse post-its, laat heel hard purple rain over de intercom schallen. Verf je haar paars, verf je kleren paars, verf je lippen paars en laat overal paarse kusafdrukken achter.

Wees origineel en heb plezier! Hier staan verder nog een aantal acties waar je inspiratie uit kunt putten voor Paarse Vrijdag.

Waarom Paars?

Paarse Vrijdag is in 2010 als Spirit Day begonnen in de Verenigde Staten toen leerlingen paars gingen dragen om hun steun te betuigen aan medeleerlingen die lesbisch, homo, bi+ of trans waren. De kleur paars is gekozen omdat in de regenboogvlag de kleur paars voor ‘spirit’ staat. Spirit kun je vertalen als geestdrift of enthousiasme.

Mensen die zich onzeker voelen om wie of wat ze zijn, voelen zich extra gesteund door iedereen die paars draagt op Paarse Vrijdag.

Door op Paarse Vrijdag paars te dragen laat je zien dat je echt heel erg oké bent met alle seksen, genders en seksuele oriëntaties.

PAARSE VRIJDAG MASSA FOTO WEDSTRIJD

Hoeveel mensen krijgt jullie GSA in het paars op de foto? Ook in 2019 was er weer een taart voor de GSA die de foto wist te maken met de meeste mensen in het paars.

TIP: Bekijk samen met een fotograaf van te voren wat een goeie plek zou zijn bij jullie op school, kondig het aan en plan een goed tijdstip zodat je op de dag zelf binnen een paar minuten iedereen op de kiek kan krijgen. De foto moet op Paarse Vrijdag vóór 13:00 uur binnen zijn op gsa@coc.nl

EXTRA: Paarse Vrijdag Krant

Ook dit jaar is er weer de onafhankelijke Paarse Vrijdag Krant. De krant werd gemaakt door een stel enthousiaste vrijwilligers die er elk jaar weer veel werk insteken. Een aanrader! De PVK is voor alle leerlingen van jouw school en kan door je docent worden gebruikt om extra aandacht te besteden aan Paarse Vrijdag. Nu we allemaal weer naar school mogen staan we met z’n allen op tijdens Paarse Vrijdag. Zo laten we zien dat niemand alleen is. In de PVK vertellen leerlingen over zichzelf, hun coming-out, online GSA’s en veel meer.

Meer informatie over de PVK en het bestellen van de kranten kan via www.paarsevrijdagkrant.nl, app 06 21 90 89 12 of mail bas@paarsevrijdagkrant.nl. Voor de PVK moet de school een kleine bijdrage betalen.

Hieronder vind je de campagne voor Paarse Vrijdag 2019

En hier vind je een korte samenvatting van Paarse Vrijdag 2019

Hier vind je de posters van Paarse Vrijdag 2019

De Paarse Vrijdag promotiefilmpjes vind je op het GSA Netwerk Youtube kanaal

– Lees hier Paarse Vrijdag 2019 nieuwsbrief nummer 1
– Lees hier Paarse Vrijdag 2019 nieuwsbrief nummer 2
– Lees hier Paarse Vrijdag 2019 nieuwsbrief nummer 3
– Lees hier Paarse Vrijdag 2019 nieuwsbrief nummer 4
– Lees hier Paarse Vrijdag 2019 nieuwsbrief nummer 5
– Lees hier Paarse Vrijdag 2019 nieuwsbrief nummer 6
– Lees hier Paarse Vrijdag 2019 nieuwsbrief nummer 7
– Lees hier Paarse Vrijdag 2019 nieuwsbrief nummer 8
– Lees hier Paarse Vrijdag 2019 nieuwsbrief nummer 9
– Lees hier Paarse Vrijdag 2019 nieuwsbrief nummer 10
– Lees hier Paarse Vrijdag 2019 nieuwsbrief nummer 11
– Lees hier Paarse Vrijdag 2019 nieuwsbrief nummer 12
– Lees hier Paarse Vrijdag 2019 nieuwsbrief nummer 13
– Lees hier Paarse Vrijdag 2019 nieuwsbrief nummer 14
– Lees hier Paarse Vrijdag 2019 nieuwsbrief nummer 15

Klik hier voor de snelle samenvatting op Paarse Vrijdag 2018

Klik hier voor Paarse Vrijdag 2018 in 200 foto’s

Klik hier voor de Paarse Vrijdag Campagne 2017

Klik hier voor de snelle samenvatting op Paarse Vrijdag 2017

Paarse Vrijdag wordt mogelijk gemaakt door COC Nederland, het ministerie van OCW en HEMA