nieuw schooljaar

Tip: kom zo snel als mogelijk in het nieuwe schooljaar bij elkaar als GSA. Kijk bij het stappenplan hoe dat moet

Na de zomervakantie wordt snel duidelijk wat het komende jaar anders is dan het vorige. De meeste leerlingen zijn een klas opgeschoven, er zijn nieuwe klassen ontstaan, waaronder een nieuwe examenklas en er is een heel stel nieuwe leerlingen die de school nog moeten leren kennen.

De uitdaging voor de GSA is om zo snel als mogelijk alle leden weer bij elkaar te krijgen, nieuwe leden aan te trekken en doelen te stellen voor dit nieuwe schooljaar.

Een aantal dagen zijn perfect om acties te organiseren en kun je nu al in je agenda zetten zoals Coming-Outdag (11 oktober 2021), Paarse Vrijdag (10 december 2021), Valentijnsdag (14 februari 2022) en International Day of Silence (8 april 2022).

Ook kun je samen met je ondersteunende docent al contact opnemen met de voorlichters van het COC om te kijken wanneer in het schooljaar zij het beste langs kunnen komen.

Ga de klassen langs in de Week tegen Pesten

Een goed punt om naar toe te werken aan het begin van het schooljaar is de Week tegen Pesten die elk jaar in de derde week van september wordt georganiseerd door School en Veiligheid om (vooral) docenten te ondersteunen pesten op school tegen te gaan.

Maar de Week tegen Pesten is natuurlijk ook een uitgelezen kans om de rest van de school te laten weten dat de GSA bestaat. Hang bijvoorbeeld de posters op, deel de stickers uit en laat de GSA-petitie en het GSA-manifest ondertekenen. Ook is het een idee om juist die week de klassen langs te gaan en te vertellen over de GSA en waar jullie voor staan.

In 2021 is de Week tegen Pesten van 27 september t/m 1 oktober en heeft als overkoepelend thema ‘Buitensluiten? Uitgesloten!’ meegekregen. Op de speciale website van Week tegen Pesten kun je er meer over lezen.  Leerlingen (en docenten) kunnen trouwens altijd terecht met vragen over pesten bij Pestweb.

Maak gebruik van de Gouden Weken

De eerste weken van het nieuwe schooljaar staat bij docenten bekend als de Gouden Weken.

Na de eerste kennismaking worden er op de meeste scholen afspraken gemaakt over hoe iedereen met iedereen om moet gaan dat jaar. Dat heet ‘het zetten van de norm’. Het gaat dan om praktische zaken als huiswerk maken, op tijd komen en je fiets netjes in de stalling zetten, maar ook om met zijn allen een goeie sfeer te creëren waarin iedereen zichzelf kan zijn en zich veilig en vertrouwd kan voelen.

Als GSA kun je goed gebruik maken van deze eerste weken door je eerste bijeenkomst als GSA te organiseren en goed na te denken over wat je dit jaar met de GSA wilt doen en op welke manier.

Hoe kun je er voor zorgen dat de sfeer binnen de GSA goed blijft? Wie doet wat? Wat zijn je doelen dit jaar?

Dus…

  • Kom op korte termijn bij elkaar als GSA
  • Bespreek je doelen dit nieuwe schooljaar als GSA
  • Maak gebruik van de Gouden Weken
  • Ga de klassen langs tijdens de Week tegen Pesten om te vertellen over de GSA

Heb je nog vragen? Stuur een bericht naar het GSA-team via de mail, facebook, twitter, of instagram. Het GSA-team probeert door de week binnen 24 uur te antwoorden, in het weekend kan het iets langer duren.

Het GSA Netwerk wordt mogelijk gemaakt door COC Nederland