nieuw schooljaar

Tip: kom zo snel als mogelijk in het nieuwe schooljaar bij elkaar als GSA. Kijk bij het stappenplan hoe dat moet en bestel in de GSA-shop gratis het Nieuwe Schooljaarpakket

Na de zomervakantie wordt snel duidelijk wat het komende jaar anders is dan het vorige. De meeste leerlingen zijn een klas opgeschoven, er zijn nieuwe klassen ontstaan, waaronder een nieuwe examenklas en er is een heel stel nieuwe leerlingen die de school nog moeten leren kennen.

De uitdaging voor de GSA is om zo snel als mogelijk alle leden weer bij elkaar te krijgen, nieuwe leden aan te trekken en doelen te stellen voor dit nieuwe schooljaar.

Een aantal dagen zijn perfect om acties te organiseren en kun je nu al in je agenda zetten zoals Coming-Outdag (11 oktober 2017), Paarse Vrijdag (8 december 2017), Valentijnsdag (14 februari 2018) en International Day of Silence (20 april 2018).

Ook kun je samen met je ondersteunende docent al contact opnemen met de voorlichters van het COC om te kijken wanneer in het schooljaar zij het beste langs kunnen komen.

Ga de klassen langs in de Week tegen Pesten

Een goed punt om naar toe te werken aan het begin van het schooljaar is de Week tegen Pesten die elk jaar in de derde week van september wordt georganiseerd door School en Veiligheid om (vooral) docenten te ondersteunen pesten op school tegen te gaan.

Maar de Week tegen Pesten is natuurlijk ook een uitgelezen kans voor jouw GSA om juist die week de klassen langs te gaan en te vertellen over de GSA en waar jullie voor staan.

In 2017 is de Week tegen Pesten van 18 t/m 22 september en heeft als overkoepelend thema ‘online pesten’ meegekregen. Dat betekent dat er veel aandacht zal zijn voor dit thema. Op de speciale website van Week tegen Pesten kun je er meer over lezen.  Leerlingen (en docenten) kunnen trouwens altijd terecht met vragen over pesten bij Pestweb.

De Week tegen Pesten is ook een prima week om V-punten onder de aandacht te brengen, zowel de vaste V-punten als de mobiele V-punten. Ook heeft iedereen tegen die tijd wel in de gaten welke plekken minder veilig zijn op jouw school en kun je het veiligheidsonderzoek schoolgebouw inzetten om ervoor te zorgen dat er gepraat wordt over pesten en veiligheid. Je leest alles over de V-puntmodule op v-punt.nl

De V-puntmodule zit ook in het Nieuwe Schooljaarpakket dat je dus gratis in de GSA-shop kunt bestellen.

Maak gebruik van de Gouden Weken

De eerste weken van het nieuwe schooljaar staat bij docenten bekend als de Gouden Weken.

Na de eerste kennismaking worden er op de meeste scholen afspraken gemaakt over hoe iedereen met iedereen om moet gaan dat jaar. Dat heet ‘het zetten van de norm’. Het gaat dan om praktische zaken als huiswerk maken, op tijd komen en je fiets netjes in de stalling zetten, maar ook om met zijn allen een goeie sfeer te creëren waarin iedereen zichzelf kan zijn en zich veilig en vertrouwd kan voelen.

Als GSA kun je goed gebruik maken van deze eerste weken door de GSA-posters op te hangen in de school, door iedereen de GSA-petitie te laten ondertekenen of een aantal wc’s aan te wijzen als genderdivers (dus voor iedereen!) In het Nieuwe Schooljaarpakket vind je al het materiaal dat je nodig hebt om een snelle start te maken!

Dus…

  • Kom op korte termijn bij elkaar als GSA
  • Bespreek je doelen dit nieuwe schooljaar als GSA
  • Bestel het Nieuwe Schooljaarpakket
  • Maak gebruik van de Gouden Weken
  • Ga de klassen langs tijdens de Week tegen Pesten om te vertellen over de GSA

 

Heb je nog vragen? Stuur een bericht naar het GSA-team via de mail, snapchat, facebook of twitter. Het GSA-team probeert door de week binnen 24 uur te antwoorden, in het weekend kan het iets langer duren.

Het GSA Netwerk wordt mogelijk gemaakt door COC Nederland