Coming-Outdag

Coming-Outdag (11 oktober) is de dag waarop je viert dat iedereen open kan zijn over wie ze zijn. 

In Nederland vieren we Coming-Outdag sinds 2009, in de Verenigde Staten viert men het al sinds 1988.

Traditiegetrouw gaat op 11 oktober de regenboogvlag op veel plekken hoog in de vlaggenmast en worden er allerlei activiteiten georganiseerd rondom uit de kast komen.

Bestel je gratis GSA-vlag hier! (momenteel nog niet beschikbaar)

De GSA-vlag is 90 cm hoog en 150 cm breed. Gemaakt van gerecyclede PET-flessen!

Kom er ook voor uit dat het niet uitmaakt of je hetero, homo, lesbisch, bi, pan, queer, transgender, cisgender, non-binair, intersekse, aseksueel, aromantisch, in dubio of een docent bent.

Als GSA kun je allerlei mini-acties organiseren op Coming-Outdag

De beste mini-actie is: de regenboogvlag hijsen vóórdat de lessen beginnen. Zo ziet iedereen dat je bij jou op school ervoor uit mag komen dat het niet uitmaakt wie je bent.

Stap 1: bestel de GSA-vlag hier (momenteel nog niet beschikbaar)

Stap 2: nodig de rector of directeur van je school uit om iets te zeggen bij het hijsmoment

Stap 3: vraag zoveel mogelijk leerlingen van je school om aanwezig te zijn

Stap 4: check van te voren of de vlag past op de mast, en hoe het hijsen het mooist gaat

Stap 5: kies een nummer uit dat je ten gehore brengt als de vlag gehesen wordt

Optioneel: confetti

Wil je geen GSA-vlag maar een hele grote regenboogvlag? Koop die bij de DVC

Geeft je school geen toestemming? Laat dit even weten aan het GSA-team via Whatsapp: 06 83 24 50 72 of Instagram: @gsanetwerk

Ontbijt of lunch met de directeur/rector van je school

Als je de directeur/rector toch al uitnodigt om het hijsmoment bij te wonen, kun je voorstellen om samen met de hele GSA samen met hem of haar te ontbijten na het hijsmoment.

Op die manier leert je directeur op een ontspannen manier alle GSA-leden kennen en kan hij of zij de steun van de school voor de GSA uitspreken.

Tip: pak in plaats van het ontbijt de lunch. Dan ben je zeker dat iedereen al wakker is!

Meer ideeën!

Maar je kunt natuurlijk ook de kleuren van de regenboogvlag overal op je school terug laten komen.

Denk bijvoorbeeld aan alles wat met de kleuren van de regenboog te maken heeft: rood-oranje-geel-groen-blauw-paars

Zo kun je (een deel van) de school volhangen met kleine regenboogvlaggetjes, regenboogtaart bakken, jezelf in de regenboogkleuren kleden of afspreken dat iedereen in de GSA kiest voor één van de regenboogkleuren en alleen maar die kleur draagt.

Regenboogpad!

In veel Nederlandse gemeenten worden de afgelopen jaren regenboogzebrapaden aangebracht.

Je zou kunnen kijken in hoeverre je op school zo’n regenboogpad zou kunnen (mogen) maken.

Je zou ook samen kunnen werken met het COC in je buurt en de diversiteitsmedewerker van de gemeente waarin je woont om van een zebrapad in de buurt van je school een regenboogzebrapad te maken

Ga met de GSA-presentatie de (brug)klassen langs

Hoewel je het hele jaar de GSA-presentatie kunt geven, is misschien Coming-Outdag een mooi moment om echt een statement te maken met je GSA-presentatie.

Let wel: een GSA-presentatie maken en organiseren kan best wel wat tijd in beslag nemen. En een goed voorbereiding is het halve werk!

Download de GSA-presentatie hier

Open microfoon!

Als er GSA-leerlingen/studenten of docenten uit de kast zijn, zet een microfoon in de kantine en vraag hen tijdens de grote pauze te vertellen wat ze als open homo, lesbienne, bi+, pan, queer, non-binair, agender of trans persoon of persoon met intersekse meemaken op school, zowel negatief als positief.

Ongetwijfeld worden hun verhalen de talk of the day!

Eerste hulp bij uit de kast komen

Als GSA heb je de verantwoordelijkheid om medeleerlingen die persoonlijk uit de kast willen komen bij te staan met advies.

Uit de kast komen met je eigen gender of seksuele identiteit is nooit verplicht en is altijd een beslissing van de persoon zelf.

Soms wil iemand alleen maar informatie, anderen willen echt hulp om het proces zo goed mogelijk door te maken.

Zorg ervoor dat je GSA e-mailadres goed te bereiken is rondom Coming-Outdag en maak duidelijk dat iedereen met vragen over sekse, gender of seksuele diversiteit anoniem bij jullie terecht kunnen.

Op Coming-Outdag zelf kun je een ‘spreekuur’ organiseren in een lokaal of een kamer waar je dieper op specifieke vragen in kunt gaan.

Bedenk wel dat niet iedereen uit de kast wil komen of het liever alleen nog maar aan één iemand of een paar vrienden wil vertellen. Trek nooit iemands zonder diens toestemming uit de kast! Zorg er dus voor dat je altijd goed luistert naar de wensen van de persoon die je advies komt vragen.

Mocht iemand op Coming-Outdag persoonlijk uit de kast willen komen op jouw school, zorg er dan ook voor dat je het contact met deze persoon niet verliest in de weken na Coming-Outdag zodat je kunt helpen in het proces mocht dat nodig zijn.

Het GSA Netwerk en Jong&Out worden mogelijk gemaakt door COC Nederland

De ING Bank is zo vriendelijk geweest om 650 GSA-vlaggen te sponsoren