Coming-Outdag

Coming-Outdag (11 oktober) is de dag waarop je viert dat iedereen open kan zijn over hun seksualiteit. 

In Nederland vieren we Coming-Outdag sinds 1997, in de Verenigde Staten viert men het al sinds 1988.

Traditiegetrouw gaat op 11 oktober de regenboogvlag op veel plekken hoog in de vlaggenmast en worden er allerlei activiteiten georganiseerd rondom uit de kast komen.

Uit de kast komen omdat je (ook) op hetzelfde geslacht valt is niet verplicht natuurlijk, maar onderzoek toont aan dat het vaak wel helpt.

Om jezelf te accepteren en niet met ‘een geheim’ te hoeven rondlopen, maar ook voor je familie en vrienden zodat zij niet hoeven te schrikken als je met een leuk iemand van je eigen geslacht thuiskomt.

Verder is de gedachte dat als iedereen wel een lesbienne, homo, bi, pan, queer, heteroflex, homoflex of een in dubio (questioning) kent, dat het voor anderen weer makkelijker is om zichzelf te zijn.

Wil je dat je school meedoet aan Coming-Outdag, vraag dan aan je schoolleiding of je op 11 oktober de regenboogvlag mag hijsen in de vlaggenmast.

Professionele regenboogvlaggen kun je gemakkelijk online kopen bij de Dokkumer Vlaggen Centrale.

Als GSA kun je allerlei acties organiseren die met seksuele diversiteit te maken hebben op Coming-Outdag

Denk bijvoorbeeld aan alles wat met de kleuren van de regenboog te maken heeft: rood-oranje-geel-groen-blauw-paars

Zo kun je (een deel van) de school volhangen met kleine regenboogvlaggetjes, regenboogtaart bakken, jezelf in de regenboogkleuren kleden of afspreken dat iedereen in de GSA kiest voor één van de regenboogkleuren en alleen maar die kleur draagt.

In veel Nederlandse gemeenten worden de afgelopen jaren regenboogzebrapaden aangebracht.

Je zou kunnen kijken in hoeverre je op school zo’n regenboogpad zou kunnen (mogen) maken.

Je zou ook samen kunnen werken met het COC in je buurt en de diversiteitsmedewerker van de gemeente waarin je woont om van een zebrapad in de buurt van je school een regenboogzebrapad te maken

Je school informeren over seksuele diversiteit

Nodig bijvoorbeeld voorlichters van het COC uit om over hun coming out te praten, of ga zelf de klassen langs om te vertellen over wat het voor iemand kan betekenen om uit de kast te komen.

Organiseer een tv-middag met je favoriete aflevering van KRO’s Uit De Kast of laat fragmenten zien van deze televisieserie op de schermen in je school tijdens de pauzes.

Maak op Coming-Outdag reclame voor je eigen GSA, Jong&Out en Iedereenisanders.nl door een mail te sturen naar de hele school waarin je vertelt over uit de kast komen op jouw school.

Organiseer een interview tijdens de grote pauze met docenten die open over hun seksualiteit zijn en vraag hen hoe het is om uit de kast te komen op jouw school.

Zet een open microfoon neer in de kantine, zodat iedereen die iets wil zeggen naar aanleiding van Coming-Outdag daar de kans voor heeft. Bijt zelf het spits af.

Zorg ervoor dat in de mediatheek alle boeken met een lesbisch, homoseksueel of biseksueel thema zichtbaar op één plek staan.

Als GSA heb je de verantwoordelijkheid om medeleerlingen die uit de kast willen komen bij te staan met advies.

Soms wil iemand alleen maar informatie, anderen willen echt hulp om het proces zo goed mogelijk door te maken.

Zorg ervoor dat je GSA e-mailadres goed te bereiken is rondom Coming-Outdag en maak duidelijk dat iedereen met vragen over seksuele diversiteit anoniem bij jullie terecht kunnen.

Op Coming-Outdag zelf kun je een ‘spreekuur’ organiseren in een lokaal of een kamer waar je dieper op specifieke vragen in kunt gaan.

Bedenk wel dat niet iedereen uit de kast wil komen of het liever alleen nog maar aan één iemand of een paar vrienden wil vertellen. Trek nooit iemands zonder diens toestemming uit de kast! Zorg er dus voor dat je altijd goed luistert naar de wensen van de persoon die je advies komt vragen.

Mocht iemand op Coming-Outdag uit de kast komen op jouw school, zorg er dan ook voor dat je het contact met deze persoon niet verliest in de weken na Coming-Outdag zodat je kunt helpen in het proces mocht dat nodig zijn.

Wat je ook zou kunnen doen op Coming-Outdag is een enquête houden om erachter te komen hoe je medeleerlingen denken over seksuele diversiteit bij jou op school.

Een makkelijke manier om een enquête te houden is om een groot bord in een gemeenschappelijke ruimte neer te zetten waarop je de stelling ‘Op onze school kun je zonder problemen uit de kast komen als lesbienne, homo, bi, pan, queer, heteroflex, homoflex of in dubio (questioning)’ Onder de stelling zet je ‘eens’ en ‘niet eens’. Zorg ervoor dat de uitkomst breed gedeeld wordt op je school.

Een enquête die iets meer organisatie nodig heeft is een anonieme, online. Je kunt gratis enquêtes aanmaken op Surveymonkey. Neem je tijd om uit te zoeken hoe het programma werkt of vraag hulp bij het maken.

Een enquête kan heel veel vormen aannemen, met open vragen of multiple choice. Als je stellingen wilt voorleggen dan gebruik je het beste een beoordelingsschaal (of matrix), waar je ‘eens – beetje eens – niet eens/oneens – beetje oneens – oneens’ in kunt vullen.

Zorg dat je medeleerlingen de anonieme online enquête in de dagen vóór Coming-Outdag invullen, zodat je de uitslagen bekend kunt maken op Coming-Outdag zelf. Zorg voor een discussie of debat over wat de uitkomsten betekenen voor je school.

Goeie stellingen zijn bijvoorbeeld:

  • Als mijn beste vriend uit de kast zou komen als bi, dan steun ik hem
  • Ik vind dat iedereen zichzelf moet kunnen zijn op onze school
  • Als twee meisjes méér dan vriendinnen zijn, dan vind ik dat oké
  • Ik ben cool met twee jongens die hand in hand lopen op onze school
  • Als een docent uit de kast komt, dan ben ik blij dat deze docent zich op onze school veilig genoeg voelt om dat te doen

Het GSA Netwerk en Jong&Out worden mogelijk gemaakt door COC Nederland