organiseren

Hoe organiseer je je GSA? Dat is helemaal aan jou! Je bepaalt zelf hoe vaak en welke acties je uitvoert, hoe vaak je samenkomt en wat jullie doelen zijn. Er zijn verschillende manieren om je GSA te organiseren. Lees de tips onder het filmpje en kijk wat voor jouw GSA werkt.

TIPS!

 • Samenkomen kan elke dag, één keer in de week of elke twee weken. Kom in ieder geval eens per maand op een vast tijdstip samen, bijvoorbeeld op woensdag na de lessen. Nieuwe leden sluiten zich dan makkelijk aan en jullie kunnen snel problemen bespreken en nieuwe acties bedenken. Stel voor elke bijeenkomst een agenda op met alle ‘vergaderpunten’ en stuur die een week van tevoren naar alle leden. Zo vergeet niemand de bijeenkomst.

  De tijd en locatie bepaal je zelf. Het kan bij iemand thuis zijn, in de kantine of zelfs in het fietsenhok. Kies een plek die jullie allemaal prettig vinden.

 • Vraag minimaal één docent om de GSA te ondersteunen. Soms zijn er dingen waar een groep leerlingen zelf niet uitkomt of vragen waar alleen een docent het antwoord op weet. Daar zijn de docenten voor. Of natuurlijk ander schoolpersoneel, zoals de conciërge of de vertrouwenspersoon.

  Docenten weten vaak het geld te vinden voor acties, zorgen dat de GSA alle ruimte krijgt die het nodig heeft en kunnen gemakkelijk schoolleiding, vertrouwenspersonen en andere docenten aanspreken. Melden docenten zich niet uit zichzelf? Stap op ze af! De docent die jullie initiatief geweldig vindt is de juiste persoon.

 • Voer minimaal twee acties per schooljaar uit. Dat houdt je GSA levendig. Stel aan het begin van het jaar vast wat je allemaal wil gaan doen. In principe kan alles! Doe in ieder geval mee met de Paarse Vrijdag en geef bijvoorbeeld een voorlichtingsles of organiseer een GSA-feest. Voer tussendoor ook kleinere acties uit: hijs de regenboogvlag of hang posters op. Hier is een lijst met voorbeelden van acties.

  Verspreid de acties over het schooljaar. Soms moet je afwijken van je planning: je doelen zijn te ambitieus of je bedenkt een nieuwe actie. Misschien kom je ook een probleem tegen waar je als GSA onmiddellijk iets aan moet doen, een seksistische docent bijvoorbeeld of een sadistische club leerlingen die het leuk vindt om verlegen leerlingen te pesten. Stel het aan de kaak met een manier die bij de situatie past.

 • Een inkoppertje, maar vaak gaat dit mis: maak duidelijke afspraken en kom ze na. Een taakverdeling helpt daarbij. Iedereen is wel ergens goed in: schrijven, organiseren, praten met de schoolleiding. Als iedereen doet waar hij of zij goed in is en dat leuk vindt, dan komt iedereen vanzelf zijn afspraken na.

  Het contact met elkaar moet goed verlopen. Wissel telefoonnummers uit en maak een groeps-WhatsApp aan of vorm een Facebook-groepschat.

 • Als GSA sta je er nooit alleen voor. Er zijn veel GSA’s in Nederland, ook bij jou in de buurt. Vraag een andere GSA om hulp bij een actie of advies bij een probleem. Op de landkaart zie je precies waar er bij jou in de buurt GSA’s zitten. COC’s GSA Coordinator kan jullie ook in contact brengen met andere GSA’s, voel je vrij om een berichtje te sturen!

  Er zijn ook regionale dagen en een nationaal congres. In de agenda zie je waar en wanneer die zijn. Op deze dagen kom je in contact met andere GSA-leerlingen, wissel je ervaringen uit en volg je workshops. 

 • Op deze site kun je een account aanmaken voor jezelf. Dat is stap 1. Stap 2 is te kijken of jouw school al genoemd wordt in de lijst met GSA’s. Mocht dat niet het geval zijn, dan meld je je GSA aan hier op GSA Netwerk.

  Zodra je GSA een plek heeft hier op GSA Netwerk, kun je andere leden van je GSA uitnodigen om ook een account aan te maken en zich aan te sluiten bij jullie GSA hier op de website.

  Het is handig om een plek te hebben hier omdat misschien andere leerlingen van je school op deze website terecht kunnen komen en zich online wel durven aansluiten bij je GSA. Dan is het eerste contact met het nieuwe lid alvast gemaakt!

  Ook maakt je GSA hier op GSA Netwerk het makkelijker om in contact te komen met andere GSA’s uit je buurt. Zorg dat je het profiel van je GSA regelmatig bijhoudt!

Het GSA Netwerk wordt mogelijk gemaakt door COC Nederland