sekse, gender en seksuele oriëntatie

Waar hebben we het over als we het over sekse, gender en seksuele oriëntatie hebben? Het plaatje hieronder geeft de basics.

 

Gender = Sekse + Genderidentiteit + Genderexpressie

Seksuele oriëntatie zegt niets over je eigen gender, maar wel iets over de gender(s) waar je op valt.

Bekijk ook het filmpje over de Astronaut!

Sekse gaat over geslachtskenmerken.

Beleef jij die als mannelijk of vrouwelijk, of is het niet zo duidelijk te zeggen of je sekse het een of het ander is? In dat laatste geval zou het kunnen zijn dat je een intersekse lijf hebt. Een intersekse lijf is gewoon een variatie op lijven die mannelijk of vrouwelijk worden genoemd. Het betekent dat je lichaam net even anders in elkaar zit dan dat van de meeste mensen. Meestal is het aan de buitenkant niet te zien.

Genderidentiteit is welk geslacht je bij jezelf vindt passen.

Dat is wat je bent. Bij de meeste mensen klopt het geslacht dat ze bij ze geboorte kregen met wat ze zelf vinden dat past. Dat noem je cisgender. Maar wanneer jouw geslacht niet is wat bij je geboorte gedacht werd dat het was, dan noem je dat transgender. Vind je de hokjes ‘man’ en vrouw’ niet op jou van toepassing, of allebei in ongeveer gelijke mate, dan kun je dat non-binair noemen.

Genderexpressie is hoe je je gedraagt, kleedt en beweegt.

Niet iedereen kan, of wil voldoen aan de verwachtingen van anderen. Hebben mensen moeite je in het hokje ‘man’ of hokje ‘vrouw’ te plaatsen dan zegt dit vaak meer iets over hen, dan over jou. Uiteindelijk bepaal jij natuurlijk zelf hoe je je aan de wereld presenteert. Als mensen daar moeite mee hebben dan is dat hún probleem.

Seksuele oriëntatie zegt helemaal niets over jouw eigen gender, maar wel over het geslacht waar jij op valt.

Heteromannen vallen op vrouwen, heterovrouwen vallen op mannen. Homomannen vallen op mannen en lesbische vrouwen op vrouwen. Biseksuelen vallen op meer dan één geslacht en voor panseksuelen maakt het geslacht van de ander niet uit. Let wel: seksuele fantasieën, gedrag en romantische gevoelens hoeven niet te bepalen hoe jij jezelf benoemt, maar in relaties met anderen kan het wel praktisch zijn om aan te geven waar je op valt.

Het GSA Netwerk wordt mogelijk gemaakt door COC Nederland