Valentijnsdag

Op 14 februari is het de dag van de liefde. Volgens de traditie laat je mensen (anoniem) weten dat je van ze houdt, of een oogje op hen hebt. Maar het is natuurlijk ook een geweldige dag om als GSA een publieksvriendelijke actie te voeren. Want de GSA is hartstikke vóór de liefde! Ongeacht je seksuele oriëntatie… Hieronder 5 ideeën voor acties in de aanloop naar Valentijnsdag of op de dag zelf, maar je kunt natuurlijk ook je eigen actie bedenken!

  • Rozenactie
  • Posteractie
  • Free Hugs actie
  • Taartbakwedstrijd
  • Snoepactie

Rozenactie, een anonieme verrassing!

Deze actie vergt een beetje voorbereiding, maar is altijd een hit!

Stap 1

Zoek een bloemenhandelaar die kan garanderen op 13 februari mooie grote rozen te leveren. Vraag de bloemenhandelaar wanneer de rozen besteld moeten worden bij de groothandel en hoeveel 1 roos ongeveer zal kosten.

Stap 2

Reserveer ongeveer twee weken vóór Valentijnsdag een tafel in de kantine waar je de Valentijnsrozen verkoopt. Neem een voorbeeldroos mee, en leg uit dat iedereen anoniem een roos kan kopen voor iemand anders op school.

Stap 3

Noteer de naam en de klas voor wie de Valentijnsroos bedoeld is en reken de roos af. Een goeie prijs voor een Valentijnsroos is rond de 2 euro. Zorg ervoor dat één iemand het geld beheert.

Stap 4

Bestel de rozen op tijd bij de bloemenhandelaar, zodat je zeker weet dat de Valentijnsrozen in de middag van 13 februari geleverd worden. Zet de rozen op een koele plek in een emmer water zodat ze die nacht niet verwelken.

Stap 5

Ga met de Valentijnsrozen de klassen langs en geef iedereen op je lijstje het aantal rozen dat voor ze is gekocht. Ga niet in op vragen over wie voor wie een roos heeft gekocht. Het is een anonieme verrassing.

Posteractie, GSA = liefde

Voor deze actie heb je iemand nodig die posters kan ontwerpen en een kopieermachine

Stap 1

Organiseer een brainstorm om goeie oneliners over de liefde te bedenken. Hier wat Loesje inspiratie en hier inspiratie op leukespreuk.nl

Stap 2

Kies een paar van je beste oneliners uit om op posters te zetten. Bedenk ook hoe de GSA als afzender op de poster komt. Bijvoorbeeld: ‘De GSA houdt van jou’, of ‘kusjes van de GSA’, of ‘GSA=liefde’.

Stap 3

Ontwerp de posters. 1 oneliner op 1 poster is vaak voldoende. Zorg ervoor dat de oneliner goed leesbaar is en dat het duidelijk is dat de GSA de afzender is.

Stap 4

Kopieer de posters zoveel je wilt.

Stap 5

Hang de posters door de school (in de klaslokalen, op de wc’s, in het fietsenhok, etc…) op de maandag van de week waarin Valentijnsdag valt. Let wel: op veel scholen heb je toestemming nodig om zelf posters op te hangen. Vraag deze toestemming vooraf.

Free Hugs voor iedereen!

Gooi je lichaam in de strijd voor de liefde. Hug etiquette vindt je hier

Stap 1

Schrijf (of verf) op grote stukken karton ‘FREE HUGS’

Stap 2

Ga  op Valentijnsdag op een centrale plek in de school staan met meerdere mensen die free hugs willen geven. Hou je kartonnen borden omhoog.

Stap 3

Als iemand een hug wil, lach en sla je armen uit. Als je de hug geeft zeg ‘fijne Valentijnsdag!’ In principe bepaal je beiden hoe lang de hug duurt, maar als stelregel kun je éénentwintig, tweeëntwintig, drieëntwintig tellen en dan weer loslaten. Vergeet de ander niet te bedanken voor de hug. Alternatief kun je ook FREE HUGS op een t-shirt schrijven of laten printen

Wie bakt de beste taart?

Organiseer een taartbakwedstrijd!

Voor inspiratie, kijk Heel Holland Bakt

Stap 1

Laat iedereen weten dat er een taartbakwedstrijd plaatsvindt op 14 februari. Vertel erbij wat je kunt winnen en hoe je je kunt inschrijven.

Stap 2

Stel een jury samen. Vraag de directeur van je school, een docent met smaak en iemand van je GSA.

Stap 3

Zet op 14 februari in de ochtend een paar tafels in de aula waar de taarten op gepresenteerd kunnen worden.

Stap 4

Laat de jury de taarten beoordelen. Kondig de winnaar aan het begin van de grote pauze aan. Reik de prijs uit!

Stap 5

Eet de taarten op!

Zeg het met snoep!

De makkelijkste manier om je medeleerlingen een hart onder de riem te steken

Stap 1

Koop een grote zak snoep in de vorm van hartjes.

Stap 2

Deel op Valentijnsdag snoep uit aan je medeleerlingen. Zeg ‘Happy Valentine’ en als mensen willen weten waarom je snoep uitdeelt leg hen uit dat de GSA voor de liefde staat van alle seksuele oriëntaties. Alternatief kun je natuurlijk ook andere dingen uitdelen, zoals bijvoorbeeld rozen, vergeet dan niet een kaartje aan de roos te hangen waar mensen je GSA kunnen bereiken

Het GSA Netwerk wordt mogelijk gemaakt door COC Nederland