Lessen

Op Paarse Vrijdag vieren we seksuele en genderdiversiteit op school. Als docent kan je veel doen om je leerlingen/studenten te laten zien dat je Paarse Vrijdag steunt. Uiteraard door paars te dragen, maar ook door in de les aandacht te besteden aan seksuele en genderdiversiteit. Door dit onderwerp in je les te verwerken laat je leerlingen/studenten zien dat diversiteit normaal is.

Nederlands

Bij Nederlands kan je aandacht besteden aan seksuele en genderdiversiteit door les te geven over framing.

Les: Hoe framing onze beeldvorming beïnvloedt

Met deze les leer je leerlingen/studenten framing over lhbti personen en genderstereotypering te herkennen en te benoemen. De les bestaat uit drie onderdelen:

  1. Experiment. Hierdoor ervaren leerlingen/studenten dat hun mening onbewust beïnvloed wordt door woordkeuzes.
  2. Uitleg. Hierdoor leren leerlingen/studenten het begrip framing, hoe framing meningen beïnvloedt en zien zij voorbeelden van framing in de media.
  3. Oefening. Leerlingen/studenten gaan zelf aan de slag met opdrachten gericht op het herkennen van framing in de media.

 

Download

Maatschappijleer

Bij Maatschappijleer kan je aandacht besteden aan seksuele en genderdiversiteit door les te geven over de lhbti community.

Les: lhbti community

In deze les Maatschappijleer wordt de voor- en basiskennis van de leerlingen/studenten op interactieve wijze geactiveerd en ga je met de leerlingen/studenten in gesprek over diverse stellingen met betrekking tot seksuele en genderdiversiteit. De les bestaat uit twee onderdelen:

  1. Kennisquiz. Door een sleepopdracht leren leerlingen/studenten over termen gerelateerd aan seksuele en genderdiversiteit.
  2. Stellingen. Hierdoor leren leerlingen/studenten nadenken over stellingen, hun mening te geven en onderbouwen.

 

Download

 

Muziek

Bij Muziek kan je aandacht besteden aan seksuele en genderdiversiteit door les te geven over muziek van lhbti artiesten.

Les: Muziekles same love

Met deze les leer je leerlingen/studenten over lhbti artiesten, hun werk en rol in de muziekindustrie. De les bestaat uit drie onderdelen:

  1. Analyse. Leerlingen/studenten leren de tekst van het nummer Same Love te analyseren en gaan in gesprek over seksuele en genderdiversiteit.
  2. Spelen. Leerlingen/studenten leren het nummer Same Love zingen of spelen op een melodie instrument.
  3. Presentatie. Leerlingen/studenten leren de rol van een lhbti artiest in de muziekindustrie te analyseren en kunnen dit verwoorden in een presentatie.

 

Download