stappenplan

Start een GSA zodat iedereen op jouw school zich veilig kan voelen!

Het oprichten van een GSA (Gender and Sexuality Alliance) is spannend, maar zeker niet moeilijk. Je bepaalt zelf hoe je GSA eruit gaat zien. Elke school is anders, en dat geldt ook voor elke GSA. Om je op weg te helpen is er het 5-stappenplan.

 

1

Maak een groep

Samen sta je sterk!

Ga op zoek naar mensen die samen met jou een GSA willen starten. Vrienden, vriendinnen, klasgenootjes of leden uit de leerlingenraad: iedereen kan helpen! Let goed op of jouw GSA gemengd genoeg is. Een GSA met alleen maar witte meisjes kan, maar het is fijner als je ook jongens en kleur in je GSA hebt zitten. Ga daar bewust naar op zoek!

Tip: kijk of je GSA al aangemeld is op GSA Netwerk. Is dat niet het geval, meld dan je nieuwe GSA hier aan! Het is heel eenvoudig om nieuwe leden toe te voegen aan je GSA hier op het GSA Netwerk, en het geeft je onmiddellijk een goed overzicht!

Zorg ook voor een docent die kan helpen. Docenten kennen vaak andere leerlingen die zich bij de GSA willen aansluiten.

En bestel je pakket, waarin het GSA boek zit bomvol tips en verhalen van andere GSA’ers.

2

Plan een bijeenkomst

Kom bij elkaar!

Plan de eerste bijeenkomst om elkaar te leren kennen en om de eerste acties te bespreken. Een GSA-bijeenkomst kan plaatsvinden in de kantine na schooltijd, in een lokaal of gewoon bij iemand thuis. Het kan altijd en overal. Je kunt zelfs samenkomen in het fietsenhok in de grote pauze! Kies een plek en tijdstip die voor iedereen prettig zijn.

Het is belangrijk dat iedereen zich veilig voelt tijdens een bijeenkomst. Bedenk dus een aantal basisregels, zoals:

  • Deelname zegt niets over iemands seksualiteit.
  • Iedereen wordt met respect behandeld.
  • De bijeenkomsten zijn vertrouwelijk.
  • Iedereen komt zijn afspraken na.

 

3

Bedenk je eerste GSA-actie

Wat ga je doen?

Hang je posters op, laat je de schoolleiding het GSA-manifest ondertekenen of organiseer je een opvallende flashmob? Alles kan! Bedenk een spannende actie waarmee je veel leerlingen bereikt. Kijk ook eens bij acties.

Het is handig om als GSA een actieplan te hebben en de volgende punten te bespreken:

  • Wat willen jullie met de GSA bereiken?
  • Welke acties willen jullie uitvoeren?
  • Hoe willen jullie dit gaan aanpakken?
  • Wat en wie hebben jullie nodig om de acties uit te voeren?
  • Wanneer zullen de acties plaatsvinden?
4

Informeer de schoolleiding

Laat de schoolleiding weten wat je van plan bent.

Dit is belangrijk bij het krijgen van steun voor je GSA en de acties. Vertel waarom je een GSA hebt opgericht en presenteer de plannen voor acties. Vind je het lastig om naar de schoolleiding, bijvoorbeeld de conrector, te gaan? Vraag dan een docent als tussenpersoon.

Elke leerling heeft het recht een groep op te richten. De schoolleiding kan leerlingen nooit verbieden om een GSA te starten. Keuren zij je plannen toch af? Neem dan contact op met het GSA-team. Zij helpen je om het gesprek aan te gaan met de school.

5

Voer je plannen uit

Tijd voor actie!

De groep is gevormd, de schoolleiding geïnformeerd en de acties zijn gepland en bedacht. Nu komt het spannendste: het uitvoeren van de eerste actie. Bekijk wat er allemaal nodig is en maak een taakverdeling. Goede voorbereiding zorgt voor een goede actie!

Zichtbaarheid is belangrijk. Laat de eerste actie meteen opvallen en maak reclame voor je GSA. Deel stickers uit, hang posters op of stuur een mail naar alle leerlingen en docenten met informatie over de GSA. Zorg dat de GSA het gesprek van de dag wordt!

Het GSA Netwerk wordt mogelijk gemaakt door COC Nederland