Start Ramadan

De ramadan is een jaarlijkse vastentijd voor moslims, omdat het de maand is waarin de eerste soera/vers van de Koran werd geopenbaard aan de profeet Mohammed, via de engel Gabriel. Die jaarlijkse vastentijd is voor veel gelovigen de periode waarin ze niet eten, drinken, roken of seks hebben na zonsopgang en voor zonsondergang.

Ramadan is niet alleen een maand waarin moslims kunnen voelen hoe het is om honger en dorst te hebben, het is ook een maand waarin ze tegen hun zwakheden vechten, aan zelfdiscipline werken en toenadering zoeken tot God. Ook goede daden staan centraal tijdens de vastenmaand.

De ‘Iftar’ is de eerste maaltijd die door moslims wordt genuttigd direct na zonsondergang. De maaltijd start met het eten van een dadel, om de periode van vasten te onderbreken. Het is niet zo dat moslims zich daarna massaal op eten storten. De vastenperiode betekent ook dat je na zonsondergang verondersteld wordt een lichte maaltijd te nuttigen. Bescheiden en gezond eten, en je daar bewust van zijn, staan centraal.

Het einde van de ramadan betekent ook het begin van het Suikerfeest. Het feest duurt officieel drie dagen en wordt gekenmerkt door veel momenten van gebed en het eten van traditionele gesuikerde koekjes en taartjes.

 

Meer achtergrond over ramadan op Is Geschiedenis

Kijk het Klokhuis over ramadan

Kijk School TV over ramadan

<< Terug naar de agenda

Evenement details

Datum
13-04-2021 t/m 12-05-2021
Locatie

In de hele Islamitische wereld