Start Chanoeka

Chanoeka is het Joodse feest van de inwijding van hun Tempel in Jeruzalem. Het wordt gevierd ter herinnering aan de dag dat de Makkabeeën de Tempel opnieuw inwijdden, nadat zij de Syriërs verslagen hadden, in het jaar 165 voor de gewone jaartelling.

De koning van Syrië, Antiochus IV Epiphanes, verbood alles wat niet paste in de Griekse cultuur. Het was Joden verboden Sjabbat te vieren, besnijdenissen uit te voeren en Tora-onderwijs te volgen. De Makkabeeën kwamen hiertegen in opstand en na een paar jaar van strijd kon de Tempel weer opnieuw worden ingewijd. Maar voor deze herinwijding had men olie nodig. De menora (zevenarmige tempelkandelaar) moest ontstoken worden. Volgens het verhaal konden de joden slechts één kruikje bruikbare olie vinden, genoeg om de menora één dag te laten branden. Door een wonder brandde de menora echter acht dagen lang. En het kostte acht dagen om nieuwe, reine olijfolie te persen.

Om Chanoeka te herdenken steken de Joden tijdens het feest iedere dag de chanoekia aan, een speciale kandelaar met negen kaarsjes. Vanwege de chanoekiot staat Chanoeka ook wel bekend als ‘het feest van de lichtjes’. De chanoekia moet, zolang dat geen gevaar met zich meebrengt, in een raamkozijn worden neergezet om het wonder aan te kondigen. Naast chanoekia kent Chanoeka nog een aantal eigen gebruiken. Zo eten de Joden tijdens het feest vooral lekkernijen die in olie zijn gebakken, om de olie van de menora uit te beelden. Hieronder vallen de latkes, een soort aardappelpannenkoekjes, en de soefganiot, een gefrituurde deegbol met jamvulling. Daarnaast spelen Joodse kinderen op Chanoeka met een dreidel, een tolletje met de Hebreeuwse letters Nes, Gadol, Haja en Sjam, die staan voor ‘een groot wonder gebeurde daar’.

Bekijk hier een filmpje op School TV over Chanoeka

Chanoeka heet in het Engels Hanukka, bekijk dit filmpje (Engels)

 

<< Terug naar de agenda

Evenement details

Datum
29-11-2020 t/m 6-12-2020
Locatie

Overal ter wereld