Start Carnaval

Carnaval is van oorsprong een heidens volksfeest dat christelijk gemaakt is. Het valt binnen de christelijke traditie op de zondag, maandag en dinsdag direct voorafgaand aan de vastentijd van 40 dagen. Carnaval is bij uitstek het feest van zotheid, spot en uitbundigheid.

De precieze datum hangt af van Pasen; het carnaval is altijd zeven weken daarvoor. Het is de bedoeling dat je nog even ‘uit je dak gaat’ en gek doet voordat de vastentijd begint. De vastentijd is een tijd van matiging, eenvoud en bezinning.

Het carnaval duurt officieel van zondag tot en met dinsdag. Maar in veel steden is er op zaterdag al een carnavalsoptocht. De dinsdag heet vette dinsdag (dan mocht je nog even lekker veel en vet eten voordat het vasten begon) en de woensdag na het carnaval heet Aswoensdag. Vroeger ging iedereen dan naar de kerk om een askruisje te gaan halen. De priester zette dan een askruisje op je voorhoofd. Die as kwam van de verbranding van de overgebleven buxus-takjes die het jaar ervoor met Palmzondag in de kerk waren uitgedeeld aan de kerkgangers.

In Nederland viert men het Carnaval vooral in het zuiden van het land. ‘Beneden de grote rivieren’ zegt men wel.

Lees meer over Carnaval hier

Bekijk hier de Carnavalsoptocht 2018 in Rio de Janeiro, Brazilië

Bekijk hier de Carnavalsoptocht in Keulen, Duitsland

Bekijk hier de Carnavalsoptocht in Kruikenstad (Tilburg)

Bekijk hier de Carnavalsoptocht in Beringe

<< Terug naar de agenda

Evenement details

Datum
23-02-2020 t/m 25-02-2020
Locatie

Overal in de katholieke wereld