Paarse Vrijdag

Elke tweede vrijdag van december is het sinds 2010 Paarse Vrijdag op de meeste scholen in Nederland. Het is een dag dat je de vanzelfsprekendheid van gender en seksuele diversiteit op je school viert door paars te dragen. Ondermeer op deze manier wordt zichtbaar hoeveel steun de ideeën en doelen van je GSA hebben op je school.

Paarse Vrijdag begon als ‘Spirit Day’ op Amerikaanse scholen in 2010 en wordt daar op de derde donderdag van oktober gevierd. In Nederland is het dan meestal herfstvakantie, vandaar dat er een dag later in het jaar is gekozen. In Australië heet Paarse Vrijdag ‘Wear It Purple Day’ en valt daar op de laatste vrijdag van augustus. Het idee van Paarse Vrijdag in Nederland kwam van Nazmul Zaman van het Piter Jelles in Leeuwarden en is uitgegroeid tot één van de belangrijkste dagen van het GSA Netwerk.

Wil je Paarse Vrijdag organiseren op je school, dan kun je een gratis actiepakket bestellen vanaf een maand van tevoren. Je kunt Paarse Vrijdag zo groot of zo klein maken als je wilt op je school. Zolang je er maar voor zorgt dat zoveel mogelijk mensen iets paars aantrekken op Paarse Vrijdag.

Kijk hier voor ideeën voor Paarse Vrijdag

<< Terug naar de agenda

Evenement details

Datum
11-12-2020
Locatie

Overal op scholen in Nederland