Oprichting COC (1946)

Het COC komt op voor de belangen van lesbische, homo, bi, pan, queer, trans en intersekse personen. In Nederland en daarbuiten. De letters COC staan voor Cultuur- en Ontspannings Centrum en deze naam is destijds gekozen omdat homoseksualiteit nog taboe was in Nederland.

Het COC komt voort uit het tijdschrift Levensrecht, dat in 1939 bedacht was door drie vrienden die graag wilden lezen over onderwerpen die zij als homo interessant vonden. Na de oorlog kwamen zo’n 150 lezers van het tijdschrift op 7 december 1946 bijeen in Amsterdam om De Shakespeareclub op te richten, in 1949 werd de naam veranderd naar COC.

Naast ontmoeting van gelijkgezinden ging de vereniging zich ook inzetten om het beeld dat in die tijd bestond over homoseksualiteit bij te stellen en ervoor te zorgen dat discriminerende wetgeving werd afgeschaft.

Inmiddels zijn we meer dan 70 jaar verder en organiseert het COC nog steeds manieren waarop mensen elkaar kunnen ontmoeten, bijvoorbeeld op Jong&Out. Ook ondersteunt het COC het GSA Netwerk.

Het COC is overigens niet de eerste organisatie in Nederland die opkwam voor de rechten van homo’s en lesbiennes, dat was het Nederlandsch Wetenschappelijk Humanitair Komitee, opgericht in 1912 door Jacob Schorer.

Meer weten over het COC? Lees dit

Of bezoek de website van het COC

Of volg de Facebookpagina van het COC

Maak vrienden op Jong&Out!

<< Terug naar de agenda

Evenement details

Datum
7-12-2019
Locatie

Amsterdam