Openstelling burgerlijk huwelijk (2001)

Nederland was in 2001 het eerste land ter wereld dat het burgerlijk huwelijk openstelde voor twee partners van hetzelfde geslacht, in 2003 volgde België. Sindsdien is het burgerlijk huwelijk ook opengesteld in achtereenvolgens Spanje, Canada, Zuid-Afrika, Noorwegen, Zweden, Portugal, IJsland, Argentinië, Denemarken (later ook Groenland en de Faeröer), Brazilië, Frankrijk, Uruguay, Nieuw-Zeeland, Luxemburg, de Verenigde Staten, Ierland, Colombia, Finland, Malta, Duitsland en Australië. Het merendeel van het Verenigd Koninkrijk en twaalf deelstaten in Mexico erkennen het burgerlijk huwelijk tussen twee partners van hetzelfde geslacht ook. In 2019 volgen Taiwan, Oostenrijk en Costa Rica.

Het trouwen van paren van gelijk geslacht wordt ook wel (incorrect) homohuwelijk genoemd, waarschijnlijk omdat de meeste paren van gelijk geslacht inderdaad homo of lesbisch zijn. Maar dit is zeker niet altijd het geval.

Hoewel wij het in Nederland heel gewoon vinden dat twee vrouwen of twee mannen met elkaar kunnen trouwen, is er internationaal veel verzet tegen. Vooral veel religies vinden het huwelijk exclusief voorbehouden aan een man en een vrouw. Deze ‘traditionalisten’ hebben vaak ook een minachtende opinie van de liefde tussen twee mannen of twee vrouwen. In veel landen kun je dan ook in de gevangenis worden gestopt als je homoseksueel gedrag vertoont. In een aantal landen staat er zelfs de doodstraf op.

In landen als Zwitserland, Italië, Chili, Griekenland en Kroatië hebben ze een tussenvorm. Daar is het huwelijk nog exclusief voor een man en een vrouw, maar kun je als homo- of lesbisch stel wel een geregistreerd partnerschap met elkaar aangaan. Dan heb je ongeveer dezelfde rechten (en plichten) als een getrouwd stel, maar niet helemaal. Dat zorgt natuurlijk voor ongelijkheid in de wet. Denemarken was in 1989 het eerste land met deze partnerschappen, Nederland volgde in 1998. Maar de absurditeit van dit compromis heeft er in deze twee landen voor gezorgd dat deze wetsongelijkheid uiteindelijk werd rechtgestreken door de openstelling van het huwelijk voor paren van gelijkgeslacht.

Niet elke relatie is overigens alleen maar tussen twee personen. Er zijn ook mensen die in drietal of in viertal samenleven. Zij willen graag dat het huwelijk wordt opengesteld voor meer dan twee personen.

Lees hier de wet die de openstelling van het burgerlijk huwelijk tussen twee mensen van het gelijke geslacht mogelijk maakte in Nederland

In 2017 maakte RTL4 een filmpje over het ‘homohuwelijk’, met beelden van de eerste homo’s en lesbiennes die getrouwd zijn in Nederland

Koefnoen maakte een flauw filmpje over een ambtenaar die met veel tegenzin twee mannen trouwt

De opmars van ‘Marriage Equality’ in de VS (Engels)

In Ierland moest de bevolking zelf stemmen over ‘Marriage Equality’ (Engels)

Reacties van Duitsers op ‘Ehe für Alle’ (Duits)

De weg naar ‘Marriage Equality’ in Australië (Engels)

Twee mannen die elkaar ten huwelijk vragen

Twee vrouwen die elkaar ten huwelijk vragen

<< Terug naar de agenda

Evenement details

Datum
1-04-2020
Locatie

Amsterdam