Kerst

Christenen vieren de geboorte van Jezus Christus op 25 en 26 december. De datum werd ingesteld in de 4e eeuw toen de keizer van Rome de christenen even veel rechten gaf als de andere geloven. Er ontstond in die tijd al een meningsverschil over de datum. In het oostelijk deel meenden ze dat 6 januari de juiste datum was. Nog steeds wordt in landen met een Orthodoxe meerderheid Kerstmis op die datum gevierd.

Jezus Christus is volgens christenen geboren rond het jaar vier Voor Chr., maar pas rond 400 is men het kerstfeest gaan vieren. Ze vierden het feest rond dezelfde tijd als de volkeren van Europa al jaren het midwinterfeest of zonnewendefeest vierden.

Kerst is ook de tijd van de Kerstman. De Kerstman is een folkloristisch figuur die rond de kerstperiode cadeautjes uitdeelt aan kinderen. De meest gebruikte verbeelding is Santa Claus, die ontstond in de Verenigde Staten en die onder andere teruggaat op Sinterklaas, die door Nederlandse kolonisten werd meegenomen naar Noord-Amerika. Hij is een personificatie van het kerstfeest geworden.

De Amerikaanse versie van de Kerstman heeft ook in Europa aan populariteit gewonnen. Hij bestaat nu vaak naast de vele oorspronkelijke en oudere winterfiguren, zoals de Baskische Olentzero, het Duitse Christkind en de Weihnachtsmann die ook Scandinavische tegenhangers heeft, zoals de Finse Joulupukki.

De figuur van de Kerstman maakt in Nederland en België nog maar kort deel uit van de kersttradities, maar hij heeft inmiddels een prominente plaats verworven op kerstkaarten, in etalages, in kerstmuziek en elders. In Groot-Brittannië heet de Kerstman ook wel Father Christmas, in Frankrijk Père Noël en in Spanje Papá Noel.

Bekijk hier een aflevering van Klokhuis over kerst

 

<< Terug naar de agenda

Evenement details

Datum
25-12-2022 t/m 26-12-2022
Locatie

Overal in de christelijke wereld, behalve in landen met een orthodoxe meerderheid