Internationale vrouwendag

In 1911 werd de Vrouwendag internationaal voor het eerst gevierd – in 1912 voor het eerst in Nederland.
Aanvankelijk werd de Vrouwendag op verschillende data gehouden, pas in 1922 werd 8 maart gekozen als vaste datum.

Er bestaan verschillende lezingen voor de keuze van 8 maart als datum voor de Internationale Vrouwendag. Een gangbare westerse lezing was dat 8 maart terug te voeren was op stakingen van textielarbeidsters in New York op 8 maart 1908. Zij gingen de straat op om te demonstreren tegen onder meer de lange werktijden, de lage lonen en de slechte werkomstandigheden. In een andere lezing gaat internationale vrouwendag terug op de grote vrouwenstaking en demonstratie van 8 maart 1917 in St. Petersburg.

Internationale Vrouwendag staat voor het gevoel van solidariteit en strijdbaarheid van vrouwen overal ter wereld.

De viering ervan vindt vaak plaats rond een specifiek thema – bijvoorbeeld voor vrouwenrechten of tegen geweld of armoede – dat soms landelijk maar meestal lokaal wordt bepaald.

Hoe is het gesteld met vrouwen op jouw school? Is er seksisme op jouw school? Heb je evenveel vrouwelijke als mannelijke docenten? Hoe zit het in de schoolleiding? Kunnen er zaken verbeterd worden?

Tip: organiseer met de vrouwelijke leden van je GSA een vrouwendebat waar alleen meisjes en vrouwen bij aanwezig mogen zijn. En inventariseer hoe het ervoor staat met het feminisme en de vrouwenemancipatie bij jouw op school.

Wil je weten wat er bij jou in de buurt wordt georganiseerd met Internationale Vrouwendag? Kijk dan hier

Geschiedenis van Internationale Vrouwendag

Meer vrouwenpower hier!

<< Terug naar de agenda

Evenement details

Datum
8-03-2023
Locatie

Overal ter wereld