Internationale Transgendergedenkdag

De Internationale Transgender Gedenkdag of Transgender Day of Remembrance (TDoR), vindt jaarlijks plaats op 20 november. Op deze dag wordt stilgestaan bij de honderden mensen die zijn vermoord als gevolg van transfobie en aandacht gevraagd voor het geweld tegen transgender personen.

In Nederland worden elk jaar op 20 november om 19:00 uur de vermoorde transgenders van dat jaar met naam herdacht op het Homomonument in Amsterdam en wordt er aandacht gevraagd voor geweld tegen transgenders wereldwijd.

Nationaal vind er op de zaterdag voor of na de 20ste een herdenking plaats op steeds weer een andere plek in Nederland, mede georganiseerd door het Transgender Netwerk Nederland.

“Met de gedenkdag staan we stil bij de honderden trans* personen die jaarlijks door geweld of zelfmoord om het leven zijn gekomen. Het geweld en de zelfmoordpogingen zijn een hard signaal dat trans* personen nog een lange weg te gaan hebben voordat ze overal in de wereld een veilig leven kunnen leiden. Met de gedenkdag vragen wij hier aandacht voor en tonen we ons solidair met trans* personen en hun nabestaanden die met de gevolgen van transfoob geweld moeten leven.”

Website Transgender Netwerk Nederland over Transgendergedenkdag 

In 2021 zijn bijna 400 transgender personen vermoord

 

 

<< Terug naar de agenda

Evenement details

Datum
20-11-2022
Locatie

Op deze dag om 19:00 in de Singelkerk in Amsterdam, de zaterdag ervoor, of erna de Nationale Gedenkdag ergens in Nederland (informatie volgt...)