internationale herdenkingsdag van de holocaust

Op 27 januari 1945 bevrijdt het Russische Rode leger het Duitse nazi vernietigings- en concentratiekamp bij de Poolse stad Auschwitz, enkele tientallen kilometers westelijk van Kraków.

Tijdens de tweede wereldoorlog zijn er tussen de vijf en vijftien duizend homoseksuelen naar vernietigings- en concentratiekampen gebracht. Vele van hen werden gebruikt voor hormoon- en andere medische experimenten, vaak met de dood als gevolg. 

Homoseksuele mensen die in gevangenschap waren in de tweede wereld oorlog, kregen een roze driehoek op hun kleren genaaid. Diezelfde driehoek werd vanaf de jaren zeventig symbool voor lhbt-bewegingen in de strijd voor acceptatie en gelijke rechten.

Om de slachtoffers die op deze vreselijke wijzen om het leven zijn gekomen te herdenken, wordt jaarlijks de internationale herdenkingsdag gehouden.

Alle activiteiten die plaats gaan vinden op en rond deze datum vind je op vind je terug op de website.

Je zou met jouw GSA op deze dag bijvoorbeeld naar een gratis instaplondleiding kunnen met het thema vervolging. Deze rondleiding wordt gegeven door Hans Groeneweg die werkzaam is bij het Fries Verzetmuseum.

 

<< Terug naar de agenda

Evenement details

Datum
27-01-2023