Geboortedag Oscar Wilde, Ierse schrijver (1854 – 1900)

De gevierde toneelschrijver Oscar Wilde werd op 25 mei 1895 in Londen veroordeeld tot twee jaar gevangenschap omdat hij de homoseksuele liefde bedreven had. Homoseksueel gedrag (of sodomie, zoals het destijds heette) was verboden in Engeland tot 1967.

Vóór zijn arrestatie was Oscar Wilde één van de meest opvallende figuren van het late Victoriaanse tijdperk. Geboren in Ierland, verhuisde hij naar Engeland om te studeren aan de universiteit van Oxford. Hij schreef korte verhalen, gedichten, essays en toneelstukken. Maar vooral ook zijn levensstijl viel op. Hij wordt als een prototype van de dandy gezien: een man die vanuit zijn zijn levensvisie een ironisch elegante manier van kleden en bewegen op na hield.

De meest bekende toneelstukken van Wilde zijn hilarische komedies die de hogere klassen van Victoriaans Engeland op de hak nemen. Lady Windermere’s Fan en The Importance Of Being Earnest worden tot op de dag van vandaag nog regelmatig op het toneel gebracht.

Zijn enige roman is The Picture Of Dorian Grey, die gaat over een man die er altijd mooi en jong uit blijft zien, wat voor misdaden hij ook begaat, omdat een schilderij op zolder al zijn zonden absorbeerd.

Biografische films over Oscar Wilde: Wilde en The Happy Prince

Films gebaseerd op het werk van Oscar Wilde

Het werk van Oscar Wilde op het internet: hier en hier

<< Terug naar de agenda

Evenement details

Datum
16-10-2022
Locatie

Dublin