Geboortedag Michel Foucault, Franse filosoof (1926 – 1984)

Foucault was één van de grootste filosofen van de late 20ste eeuw. In zijn werk onderzoekt hij de geschiedenis van machtsstructuren en op welke manier je als mens jezelf kunt bevrijden uit deze structuren. Zijn belangrijkste werken gaan over psychiatrie, gevangenissen, macht en seks. Vooral zijn laatste boeken over de geschiedenis van seks hebben een lange schaduw achter gelaten in de sociale wetenschappen. Queer Theory en Genderstudies leunen zwaar op zijn ideeën.

Foucault kwam uit een zeer burgerlijk millieu en heeft veel moeite moeten doen om zijn eigen homoseksualiteit te accepteren. Hij stierf aan de gevolgen van aids in 1984.

Foucaults opvatting van levenskunst als vrijheidspraktijk is een oproep om je identiteit niet te laten verstarren. Dat betekent: constant denken en oefenen, strijden voor een open en vitaal leven. De moraal van de levenskunst is niet om gestaag toe te werken naar de grote finale. Integendeel: de oproep is om te leren leven in het hier en nu. Het doel van het leven ligt niet aan het einde, in de voltooiing van het eigen leven, in het eindproduct. Het doel is de weg zelf.

Korte docu over Michel Foucaults werk (Nederlands)

Korte docu over het leven en werk van Michel Foucault (Engels)

Lange docu over het leven en werk van Michel Foucault (Engels): Michel Foucault Beyond Good and Evil

Website van France Culture over Michel Foucault (Frans)

De publicaties van Michel Foucault (Frans)

<< Terug naar de agenda

Evenement details

Datum
15-10-2022
Locatie

Poitiers