Geboortedag Magnus Hirschfeld, Duitse seksuoloog (1868 – 1935)

Hirschfeld studeerde onder andere medicijnen en vestigde zich als arts, vanaf 1895 in Berlijn. Daar richtte hij in 1897 het Wissenschaftlich-humanitäre Komitee op dat gericht was op emancipatie van homoseksuelen. Het comité zette zich onder meer in voor hervorming van paragraaf 175 van het Duitse Wetboek van Strafrecht, dat seks tussen mannen verbood.

Hirschfeld ging ervan uit dat homoseksualiteit een aangeboren variant van seksuele voorkeur was, en dat er daarom geen reden was voor een verbod op de herenliefde (of de damesliefde).

In 1899 begon Hirschfeld met de uitgave van het monumentale tijdschrift Jahrbuch für sexuelle Zwischenstufen, waarvan het drieëntwintigste en laatste jaardeel in 1923 verscheen. Het behandelt homoseksualiteit, androgynie, transseksualiteit en verschillende andere seksuele variaties in uitvoerige strikt wetenschappelijke artikelen en boekrecensies, geschreven door een keur aan wetenschappers uit vele landen.

In totaal beslaan de delen van dit jaarboek zo’n 6000 pagina’s. Ook gaf Hirschfeld andere tijdschriften uit, zoals het Zeitschrift für Sexualwissenschaft (1908) en later het geïllustreerde maandblad Die Aufklärung. Hij is de auteur van een zeer omvangrijk oeuvre over seksualiteit in velerlei variaties; daaronder is het vijfdelig standaardwerk Geschlechtskunde (1926-1930) dat zo’n 3200 pagina’s en 1300 illustraties bevat.

In 1919 stichtte Hirschfeld in Berlijn ’s werelds eerste instituut voor wetenschappelijk onderzoek van seksualiteit, het Institut für Sexualwissenschaft.

Met de opkomst van Hitler ging Hirschfeld naar Frankrijk in ballingschap. In mei 1933 werd het Institut für Sexualwissenschaft door de nazi’s geplunderd en de uitgebreide bibliotheek werd de vlammen ingegooid tijdens de openbare boekverbrandingen op de Opernplatz.

Korte bio van Hirschfeld op Historiek

Korte docu over de film Anders als die Andern (Engels)

De Bundesstiftung Magnus Hirschfeld (Duits)

Bekijk hier de onthulling van het Hirschfeld monument in Berlijn (Duits)

Magnus Hirschfeld in New York City (Engels)

<< Terug naar de agenda

Evenement details

Datum
14-05-2023
Locatie

Kolberg