Geboortedag Harvey Milk, Amerikaanse politicus (1930 – 1978)

Harvey Milk was een van de eerste openlijk homoseksuele stadsbestuurders in de Verenigde Staten. In 1977 werd hij gekozen als lid van de “San Francisco Board of Supervisors”, de gemeenteraad van San Francisco.

Harvey Milk werd in het stadhuis van San Francisco, samen met burgemeester George Moscone, doodgeschoten door het afgetreden gemeenteraadslid Dan White, een man met homofobe opvattingen. De directe aanleiding was een politiek geschil over het herbenoemen van White.

Omdat het Openbaar Ministerie fouten had gemaakt in het onderzoek, werd Dan White veroordeeld tot een opvallend lage straf van zeven jaar gevangenisstraf wegens doodslag. Daarop braken in de stad rellen uit. Tijdens deze White Night Riots vielen veel gewonden. De politie bestormde horecagelegenheden waar veel homoseksuelen kwamen, mishandelde de aanwezigen met stokslagen en vernielde de inrichting. De schade liep in de miljoenen.

Harvey Milk werd door deze gebeurtenissen een icoon voor de burgerrechtenbeweging en de gelijkberechtiging van homoseksuelen in de Verenigde Staten, maar ook daarbuiten.

Biografie Harvey Milk (Engels)

De Milk Foundation (Engels)

De berichtgeving van de moord op Milk en burgemeester Moscone (Engels)

De trailer van de Oscar winnende documentaire Times of Harvey Milk (Engels)

De trailer van de film Milk (Engels)

De Harvey Milk Hope speech, door Ian McKellen (Engels)

 

<< Terug naar de agenda

Evenement details

Datum
22-05-2023
Locatie

New York City