Geboortedag Bob Angelo, Nederlandse homo-activist (1913-1988)

Bob Angelo is het pseudoniem van Niek Engelschman, de oprichter, en lange tijd voorzitter van het COC. Engelschman was jarenlang actief in de communistische jeugdbeweging, maar toen hij op zijn 24ste uit de kast kwam als homo wilde hij zich in gaan zetten voor homo’s als hemzelf. Samen met twee vrienden richtte hij een tijdschrift op, Levensrecht, dat net voor de bezetting van Nederland in de Tweede Wereldoorlog uitkwam. Zelf schreef Engelschman ook stukken in Levensrecht, en omdat homoseksualiteit nog een groot taboe was en hij niet in de problemen wilde komen, nam hij het pseudoniem Bob Angelo aan.

Toen Nazi Duitsland Nederland binnenviel, was het veel te gevaarlijk om homo te zijn, dus gooiden Engelschman en zijn vrienden de lijst met abbonnees in de gracht en gingen ondergronds in het verzet. Na de bevrijding gingen ze weer verder met het blad, en vonden het wel een kek idee om al hun lezers uit te nodigen voor een zang-, dans- en voordrachtavond in het Krasnapolski hotel op de Dam in Amsterdam. Die avond was een groot succes en het COC was geboren. Eerst nog onder de schuilnaam ‘Shakespeareclub’, en drie jaar later onder een andere schuilnaam: Cultuur- en Ontspannings Centrum. Om de geschiedenis blijvend te eren heet het COC nog steeds zo.

Niek Engelschman bleef voorzitter van het COC tot 1962 onder de naam Bob Angelo. Zeker in de eerste jaren na de oorlog zat de maatschappij niet te wachten op een vereniging van homo’s en lesbiennes, dus het was niet makkelijk. Vanaf eind jaren zestig werd het steeds een stukje makkelijker om open homo of lesbienne te zijn in Nederland.

Niek Engelschman kreeg voor zijn verdiensten een koninklijke onderscheiding in 1986 en na zijn dood werd de brug naast het Homomonument naar hem vernoemd.

Als eerbetoon reikt het COC jaarlijks de Bob Angelopenning uit aan iemand die zich buitengewoon heeft ingezet voor de lhbti-emancipatie en heeft haar fonds dat kleine lhbti-initiatieven ondersteund de naam Bob Angelo Fonds.

Lees hier de biografie van Niek Engelschman

De Bob Angelo Penning

Het Bob Angelo Fonds

<< Terug naar de agenda

Evenement details

Datum
12-11-2022
Locatie

Amsterdam