Geboortedag Audre Lorde, Amerikaanse dichteres (1934 – 1992)

Audre Lorde was een Caraïbisch-Amerikaanse schrijver, dichter, feminist, en activist. Zij is bekend voor het gebruik van emotie in haar gedichten en relateerde haar gedichten en verhalen vaak aan de onderdrukking van zwarte, lesbische vrouwen. Audre Lorde hield zich bezig met de identiteit van zwarte vrouwen in Amerika, en hun rol in de feministische beweging.

Lorde’s gedichten en proza hebben een enorme invloed gehad op feministisch denken en schrijven. Ze beschreef zichzelf als: “zwart, lesbisch, moeder, strijder, dichter,” en bracht dit in haar werk naar voren. Ze besprak thema’s als racisme, seksisme en homofobie op een kritische manier.

Lorde benadrukte het belang van intersectionaliteit: de erkenning dat verschillende (onderdrukkende) factoren tegelijkertijd en op verschillende manieren kunnen werken. Zij legde uit onderdrukt te zijn als vrouw, dubbel onderdrukt te zijn als zwarte vrouw, en driedubbel onderdrukt te zijn als lesbische zwarte vrouw. Lorde bekritiseerde het onderliggende racisme in de mainstream (grotendeels witte) feministische beweging. Lorde pleitte voor inclusiviteit en diversiteit binnen de (Amerikaanse) vrouwenbeweging.

Bezoek het Audre Lorde Project in New York City (Engels)

Lees de bio van Lorde op Poetry Foundation (Engels)

Lees hier een aantal gedichten van Lorde (Engels)

Bekijk hier een avond in De Balie over het werk en leven van Audre Lorde (Nederlands en een beetje Engels)

Lorde leest voor uit eigen werk (Engels)

Lorde over zwarte lesbische vrouwen (Engels)

<< Terug naar de agenda

Evenement details

Datum
18-02-2023
Locatie

New York City