Geboortedag Andy Warhol, Amerikaanse kunstenaar (1928 – 1987)

Hoewel Andy Warhol de popart niet heeft uitgevonden en zelfs geen voorloper was van deze invloedrijke kunststroming, werd hij toch de belangrijkste kunstenaar van de popart. De Amerikaanse kunstschilder, graficus, fotograaf en filmer Andy Warhol (eigenlijk Andrej Warhola) was een veelzijdige popart kunstenaar.

In de jaren zestig startte Warhol met het op groot formaat schilderen van beroemde Amerikaanse producten als Campbell’s-soepblikken en Coca-Cola-flessen. Hij wist de invloedrijke galeriehouder en kunstverzamelaar Leo Castelli te interesseren voor zijn werk. Hij ging de zeefdruktechniek gebruiken, om niet louter kunst te maken met alledaagse commerciële massaproducten als motief, maar om zelfs zijn eigen kunst als massaproduct te creëren.

Warhol wilde het liefst een emotieloze machine worden. Hij stelde zich op als chef van een team van kunstarbeiders die zich bezighielden met het maken van zeefdrukken, films, boeken en tijdschriften. Dit team was actief in een studio in de buurt van Union Square in New York. De studio werd the Factory genoemd omdat er werkelijk een productielijn van schilderijen in gehuisvest was. Deze studio groeide uit tot een ontmoetingsplaats voor artiesten, homo’s, travestieten, junks en fotomodellen. Iedereen met enige artistieke pretentie was er welkom.

Lees een korte bio over Warhol op Is Geschiedenis

Lees hier een wat uitgebreidere bio over Warhol

Het Warhol museum (Engels)

The Warhol Foundation (Engels)

Al het werk van Warhol in de collectie van het Moma New York

Al het werk van Warhol in de collectie van het Stedelijk Museum Amsterdam

<< Terug naar de agenda

Evenement details

Datum
6-08-2023
Locatie

Pittsburg