Dag ter Herinnering aan de Slavenhandel en de Afschaffing ervan

Jaarlijks op 23 augustus wordt er stil gestaan bij de slavenhandel en de afschaffing ervan. Deze internationale herdenkingsdag is een initiatief van de Verenigde Naties (International Day for the Remembrance of the Slave Trade and its Abolition) en geeft mensen de kans om na te denken over de koloniale geschiedenis en de gevolgen van de slavenhandel en ook zodat wij al het leed, verdriet en pijn van de slavenhandel en alle gevolgen daar van nooit zullen vergeten.

Het wordt op 23 augustus gehouden, omdat op de avond van 22 augustus op 23 augustus in 1791 er op Santo Domingo (vandaag ter dag is dat Haïti en het Dominicaanse Republiek) het begin van een opstand plaats vond die uiteindelijk cruciaal was voor de afschaffing van de Trans-Atlantische slavenhandel.

Op 1 juli herdenken mensen in Nederland, Suriname en op de Nederlandse Antillen het Nederlandse slavernijverleden. Keti Koti (‘verbroken ketenen’) is de dag dat wij herdenken en vieren dat op 1 juli 1863 Nederland de slavernij afschafte in de toenmalige koloniën Suriname en de Nederlandse Antillen.

 

Neem ook een kijkje om meer te weten over Keti Koti

Meer over de Trans-Atlantische Slavenhandel

Video over Nederland’s slavernijverleden 

<< Terug naar de agenda

Evenement details

Datum
23-08-2021