Chinees Nieuwjaar

Het Chinees Nieuwjaar wordt traditioneel gevierd met de drakendansen en leeuwendansen. De Chinese nieuwjaarsperiode eindigt met het lantaarnfeest, op de vijftiende dag van het nieuwe jaar.

Tijdens de nieuwjaarsperiode verblijft men bij familie en bezoekt men familie, vrienden en/of kennissen in de buurt of in hun jiaxiang. Dit leidt tot grote migratiestromen. Ook liggen vele fabrieken aan de Chinese kustprovincies een week stil.

Ook gaat men vaak samen eten. Steeds vaker komt het voor dat families in een restaurant eten op de avond voor het nieuwe jaar. Het niet bij familie kunnen zijn met Nieuwjaar wordt als bijzonder jammer beschouwd, te vergelijken met het moeten overslaan van Kerstmis in het westen. Men probeert dan ook altijd om bij familie te kunnen zijn. De Chinese staatstelevisie zendt ieder jaar een festival uit met zang, dans, circusnummers en cabaret.

In Nederland worden er Chinees Nieuwjaar festiviteiten gehouden op plekken waar veel Nederlanders met een Chinese achtergrond wonen, ondermeer in Amsterdam, Rotterdam en Den Haag.

Kijk een stukje Chinees Nieuwjaar Gala op de Chinese Televisie

<< Terug naar de agenda

Evenement details

Datum
22-01-2023
Locatie

Overal waar mensen wonen met een Chinese achtergrond en natuurlijk in China!