Geboortedag Gerard Reve, Nederlandse schrijver (1923 – 2006)

Gerard Reve is één van de belangrijkste Nederlandse schrijvers van na de tweede wereldoorlog. Zijn debuut De Avonden uit 1946 wordt gezien als één van de beste Nederlandstalige romans allertijden.

Na dit vroege succes bleef het een tijdje stil rond Reve, maar hij had een comeback in de vroege jaren zestig toen hij uit de kast kwam met zijn liefde voor mannen. Hij was de eerste Nederlander die openlijk over zijn eigen homoseksualiteit sprak op de televisie en hij werd een beetje een cultfiguur door zijn leven samen met twee vrienden op het Friese platteland, zijn overmatige drankgebruik en zijn toetreden in de Katholieke kerk.

In 1966, toen hij toetrad tot de katholieke kerk, werd hij ook voor de rechtbank gedaagd in verband met godslastering in wat ‘Het Ezelsproces’ is komen te heten. Reve had meerdere teksten geschreven waarin hij zich God als een ezel voorstelde die hij van achteren liefhad. Het recht op artistieke vrijheid won het van het beledigen van God, een mijlpaal in een Nederland dat steeds sceptischer stond ten opzichte van religie.

Reve bleef een uiterst uitgesproken en eigenzinnig persoon tot zijn dood in 2006. Van zijn hand verschenen nog een hele rits aan geestige en ironische romans, waarin hij regelmatig zijn seksuele fantasiën op papier zette rondom ‘de medogenloze jongen’.

Drie boeken van Gerard Reve zijn verfilmd: Lieve Jongens (1980), De Vierde Man (1983) en De Avonden (1989).

Bekijk hier het filmpje Reve voor beginners

Wie was Gerard Reve?

De Grote Gerard Reve Show (1974)

Bekijk hier wat Reve in zijn leven bij elkaar heeft geschreven

Bekijk hier een video over Het Ezelproces

Bekijk hier de trailer van de film De Vierde Man

<< Terug naar de agenda

Evenement details

Datum
14-12-2022
Locatie

Amsterdam