Paarse Vrijdag voortaan Grijze Vrijdag!

door jouke

Paarse Vrijdag voortaan Grijze Vrijdag! Eindelijk, met jullie hulp is de knoop doorgehakt: Paarse Vrijdag heet vanaf het nieuwe schooljaar Grijze Vrijdag. Weg met paars! Uit een enquête afgelopen maand, waar 1.419 GSA leerlingen aan hebben meegedaan, bleek dat 87% van de leerlingen die de vragenlijst invulden geen paars op Paarse Vrijdag meer willen. “Het is echt zo’n kleur die altijd te blauw op je Insta komt”, klaagde Madelon (16) van het Maria College in Veenendaal.

Anderen vonden paars gewoon moeilijk en achterhaald. Mo (12) van Praktijkschool De Vlerk uit Rotterdam merkte op dat paars vooral ook de kleur van vrouwelijk docenten in de overgang is: “Mevrouw Hamersma van wiskunde draagt altijd van die sjaals met grote paarse bloemen, echt heel tragisch.” Pim (19) van het ROC Explorer in Meppel wond zich erover op dat medeleerlingen hem Paarse Pim zijn gaan noemen nadat hij zichzelf helemaal paars had laten verven tijdens Paarse Vrijdag 2018. “Het was waterafstotende verf, dus ik kreeg het er ook niet meer af.”

Op de vraag welke kleur er voor paars in de plaats moest komen waren de reacties verdeeld. 23% van de leerlingen die de vragenlijst had ingevuld vond iets met rood wel leuk, of misschien geel? PANTONE 2287 C kreeg 20 stemmen. “Lekker fris!” vond Michelle (16) van Moedermavo in Abcoude. Maar de absolute winnaar was grijs met 60%. De keus van grijs ligt ook voor de hand, “want iedereen bij mij op school draagt al grijs,” volgens Akkelien (17) van het Stedelijk Lyceum in Gouda. “Dan hoeven we ook geen posters op te hangen, wel zo makkelijk.”

Woest (15) van het Jorritsma College uit Almere is super enthousiast over grijs: “Het mag ook wel wat serieuzer die dag, al dat vrolijke gedoe. En je valt zo op met paars, dat is echt een nadeel. Grijs is veel anoniemer.” Benedicta (13) van het Engelenkar College uit Lisse stelde al een nieuwe slagzin voor: Gay is Grey! Ook zag ze geen probleem in grijze cupcakes. “Die zijn vast ook heel lekker.”

Ook de gebroeders Rust, de ontwerpers van de, wat voorheen de Paarse Vrijdag Posters heette, zijn erg gelukkig met de keuze. “Wij houden van rustige beelden die niet teveel schreeuwen,” antwoorden de gebroeders desgevraagd. “Ook kunnen we nu op de printkosten besparen. Die kleureninkt is daarbij ook heel erg milieubelastend.” Dus: op vrijdag 13 december geen Paarse Vrijdag, maar Grijze Vrijdag. Zet hem alvast in je agenda!

Maandag lanceert het GSA-netwerk de website grijzevrijdag.nl

Geplaatst in Nieuws | 5 Reacties »

5 Reacties op “Paarse Vrijdag voortaan Grijze Vrijdag!”

 1. Pieternel schreef:

  Ik vind grijs juist niet goed. Voor mij is grijs een verdrietige kleur en niet een kleur om iets mee te vieren

 2. Emma schreef:

  Ik vind grijs wel een grappige kleur. Bovendien is het in deze tijd van het jaar wel tijd voor een verandering.

 3. Eric Braal schreef:

  Ha Jouke. Leuke 1 april-grap! Die scholen bestaan allemaal helemaal niet. De leukste school vond ik nog het Jorritsma College in Almere, vernoemd uiteraard naar een vorige burgemeester, Annemarie Jorritsma. Maar of zij nou zo populair in Almere was, dat ze een school naar haar gaan vernoemen, betwijfel ik.
  Wanneer maak je het bekend?

Reageer